Jonas Gahr Støre i samtale med lokale AUF-ere i Buen kulturhus. Fra venstre Dennis Torkelsen, Kai Steffen Østensen, Aina Lode og Khalitza Alason. Foto: Tore André Baardsen
Partileder Jonas Gahr Støre besøkte tirsdag Mandal. Her sammen med leder Bjørn Egeli i Vest-Agder Arbeiderparti. Foto: Tore André Baardsen

— Det er en kjensgjerning at stadig flere flytter inn til byene, og det krever nye politiske løsninger. En moderne og miljøvennlig storbypolitikk må i større grad prege vår politikk. Det er selvsagt ulike utfordringer i Kristiansand og Oslo, men innbyggerne i begge byene vil etterspørre gode levekår, infrastruktur, kollektivtilbud og fellesskapsløsninger. Det er bare å innrømme at høyresiden har vært dyktigere til å profilere seg overfor velgergrupper i byene.

Det sier Arbeiderpartiets leder, som tirsdag møtte sine egne i Buen kulturhus i Mandal. Da det møtte opp 200 på det åpne partimøtet og det måtte bæres inn flere stoler, uttalte Jonas Gahr Støre at definisjonen av et godt møte er når en tøyer brannforskriftene.

Svak oppslutning

Partiets seks ordførere på Sørlandet finner en imidlertid ikke de største byene, men i Marnardal, Sirdal, Kvinesdal, Bykle, Åmli og Risør. Mer bekymret enn for den lave ordførerandelen i landsdelen, er imidlertid Jonas Gahr Støre for den relativt lave oppslutningen på fylkesplan. I Vest-Agder har partiet 9 av 35 representanter i fylkestinget. Partilederen mener de vil være avhengige av et sterkt fylkesparti for å vinne flere velgere.

— Da vi satt i regjering dreide naturlig nok mye seg om hva som foregikk i regjeringskontorene, men nå er tiden kommet for at det sentrale partiapparatet skal gi full oppbakking til lokal- og fylkeslag. Vi har nå bedre tid til å reise rundt og fange opp hvilke saker og politikk som våre medlemmer på lokalplan mener er viktigst, sier Ap-lederen.

Leder Bjørn Egeli i Vest-Agder Ap takker for invitasjonen, og er overbevist om at partikamerater på Sørlandet vil komme med mange konstruktive innspill.

- En jobb å gjøre

Jonas Gahr Støre kan ikke gi noe klart svar på hvorfor partiet står så mye svakere på Sørlandet enn mange andre steder, men vedgår at partiet har en jobb å gjøre på Sørlandet.

— Det blir for enkelt å vise til at landsdelen har et rikt kirke- og kristenliv, og at dette er grunnen til at KrF har tatt partiets velgere. Jeg mener Arbeiderpartiets fellesskapsløsninger og verdispørsmål bør slå godt an på Sørlandet. Det er ellers ofte KrF som Arbeiderpartiet har hatt flest berøringspunkter med fra sak til sak. Jeg mener vi framover må søke støtte og konstruktive samarbeidsløsninger i sentrum, men det er jo selvsagt ikke bare opp til oss, sier Jonas Gahr Støre.

Etter å ha kjørt den svingete og smale E 39-strekningen fra Kristiansand til Mandal, sier Ap-lederen at han er glad for at de i regjering fikk inn ny europavei i NTP.

Roser AUF

Før partimøtet møtte Jonas Gahr Støre en gjeng AUF-ere. Fylkesleder Kai Steffensen Østensen kunne stolt fortelle at de i løpet av noen uker har vervet 60 nye medlemmer i Vest-Agder, noe partilederen tydelig var godt fornøyd med.

— Jeg er stolt over det vi fikk gjennomført de åtte årene vi satt i regjering, der vi blant annet hadde Europas laveste arbeidsledighet. Det er interessant å se at selv en institusjon som Det internasjonale pengefondet fremhever samfunn med små forskjeller som de mest levedyktige. Vi sier nei til skatteletter, sier Jonas Gahr Støre.