— Én av 40 millioner mennesker klarer en score på 182, forteller Glenn Alden.

Lyngdølen er kåret til verdens niende smarteste person av nettstedet The World Genius Directory, der han har en score på 182, skriver lister24.no.

Ville testes mer nøyaktig

Alden har gjennomført IQ-tester utviklet av australieren Dr. Jason Bett, fordi han mener at vanlige Mensa-tester ikke klarer å gi nøyaktig nok score.

— Testene er delt i tre. En numerisk test som består av tallrekker, en verbal test som består av ord og mer figurale tester, forklarer 47-åringen til Fædrelandsvennen.

- En problemløser

Han jobber til daglig offshore som assisterende boresjef for Dolphin Drilling, og pendler mellom Nordsjøen og Lyngdal, der han har kone og fire barn. Alden er utdannet på Teknisk fagskole.

— Styrken i jobben min er nok problemløsning. Vi jobber med moder jord, og må på riggen håndtere problemer knyttet til borehull.

- Er det et faktum at du er generelt smart?

— Jeg har alltid hatt lett for å løse matematiske ting. Som liten abonnerte jeg på Illustrert Vitenskap, og syntes oppgavene der var underholdende. På 2000-tallet fikk jeg kjennskap til Mensa. Der klarte jeg meg greit, og fikk full score, fortsetter Alden, som blant annet driver med karate på fritiden.

Ikke skolelys

- Var du et skolelys da du var liten?

— Det var jeg ikke. Skole var ikke noe for meg. Det var kjedelig. Barneskolen fikk ikke fram evnene mine gjennom pugging, lesing og det å sitte stille.

- Så skoleresultater er ingen fasit på hvor smart en person er?

— Det kan være et mål, men ikke nødvendigvis.

- Smart uten å vite det?

- Tror du det er mange folk som er smarte uten å vite om det?

— Mennesker er veldig sammensatte, og har uendelig med evner. Utfordringen er å finne potensialet i den enkelte.

- Hvordan finner man dette potensialet?

— Det er en prosess. Man kan spore hva man er god til gjennom interesser, livserfaring og utfordringer man møter i livet.

Definisjonen på smart

- Hvordan definerer du en smart person?

— Det er en som kjenner seg selv, som har selvinnsikt og som kjenner sine sterke og svake sider. En smart person bruker hjernen i det daglige, og forstår at det er noe som heter årsak og effekt. Det er flere måter å være smart på, og det å ha sosial intelligens er nok det som gir størst gevinst.

- Hvordan er det å ligge som nummer ni på ei liste som rangerer verdens smarteste personer?

— Det tar jeg med knusende ro. Det er jo litt morsomt da, sier lyngdølen.