Fylkeshuset i Kristiansand er allerede Sørlandets største kontorbygg, med 23.000 kvadratmeter. Fylkeskommunen og Fylkesmannen er de største leietakerne. Foto: Reidar Kollstad
Slik ønsker Entra Eiendom å utvikle kvartal 71 med fremtidens fylkeshus for Agder. Det tidligere statlige eiendomsselskapet ble børsnotert i oktober. Foto: Placebo

— Dette er veldig interessante nyheter som gir spennende muligheter. Vi har rigget oss for å håndtere en sammenslåing, fastslår regiondirektør Jorunn Nerheim i Entra Eiendom.

Fredag offentliggjorde regjeringen sin beslutning om å slå sammen fylkesmennene i Agder fra 1. januar 2016. Hvilken by som skal huse embetet, vil først bli avgjort senere.

- Et faglig tyngdepunkt

Det Entra-eide Fylkeshuseti Kristiansand er allerede Sørlandets største kontorbygg. Men kvartal 71 ved Tordenskjolds gate kan glatt sluke hele administrasjonen hvis Agder-fylkene blir slått sammen.

Allerede i januar godkjente bystyret reguleringsplanen for det nye Fylkeshuset, med ytterligere 15.000 kvadratmeter kontorer, 350 parkeringsplasser under bakken og 30-40 boliger i åsen bak.

Les også: Kan ende med full sammenslåing av fylkene

Investeringen vil være i størrelsesorden en halv milliard kroner. Totalt 1800 personer kan få sin arbeidsplass i kvartalet, mot rundt 1000 i dag.

Eiendomsselskapet påpeker at de må ha leieavtaler på plass før de realiserer utbyggingen, som trolig vil skje i flere trinn.

- Hvorfor bør fylkeshuset for Agder ligge i kvartal 71?

Regiondirektør Jorunn Nerheim i Entra Eiendom. Foto: Entra

— Det er flere gode grunner til det. Vi har allerede Fylkesmannen, fylkeskommunen og mange andre statlige leietakere her. Det er et faglig tyngdepunkt som vi mener er interessant å bygge videre på, svarer regiondirektør Jorunn Nerheim.

- Vi er beredt

Mange mener en felles fylkesmann med 220 ansatte er første steg på veien mot ett Agder.

— Fra Vest-Agders side er vi beredt. Det som taler for er at det er to små fylker, som blir mer slagkraftige om de blir ett, med flere samordningsgevinster, sier fylkesordfører Terje Damman (H).

Når det gjelder byggeplanene svarer han politisk korrekt:

— Det er mange steder som kan huse et utvidet antall kontorplasser. Kristiansand er én mulighet, men også andre steder.

Når Agder får felles fylkesmann blir det først en overgangsfase der enkelte fagmiljøer plasseres i Kristiansand, andre i Arendal. På sikt samles alle under ett tak.

Les også: Sanner: - Agder vil stå sterkere samlet

Fylkesmann Ann-Kristin Olsen i Vest-Agder kjenner godt utvidelsesplanene til sin huseier.

— Du har rett i at denne reguleringsplanen er godkjent. Men lokaliseringen er en politisk avgjørelse, som ikke jeg har noen kommentar til, uttaler Olsen.

Våren 2017

Hun har 120 ansatte, mens kollega Øystein Djupedal i Aust-Agder har 100. Neste år planlegges detaljene for sammenslåingen fra 2016. Allerede året etter kan ett Agder bli vedtatt.

— Regjeringen tar sikte på å legge fram en sak for Stortinget om ny kommuneinndeling våren 2017. Ambisjonen er at den nye regioninndelingen skal være klar samtidig, opplyser Olsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Slik ønsker Entra Eiendom å utvikle kvartal 71 med fremtidens fylkeshus for Agder. Det tidligere statlige eiendomsselskapet ble børsnotert i oktober. Foto: Placebo

Fylkesrådmann Kristin Tofte Andresen er for tiden på ferie, og har kun lest om saken i avisen.

— Vi har et godt forhold til Entra Eiendom, men for vår del er det altfor tidlig å tenke på lokalisering. Som alle andre registrerer jeg at det skjer noe veldig spennende med fylkesmennene, men diskusjonen om kommuner og regioner blir en politisk sak. Å finne plass til en felles organisasjon vil ikke være det store problemet, sier hun.

- Nok av arealer her i Arendal

Fylkesrådmann Arild Eielsen iAust-Agder fylkeskommune mener Entra Eiendoms utvidelsesplaner ikke kan fåbetydning for lokaliseringsdebatten.

— Jeg tar til etterretning atEntra har en reguleringsplan, men den er helt uavhengig av det som nå skjer medfylkesmennene, sier Eielsen til Fædrelandsvennen.

I Arendal er det nettoppfylkeskommunen selv som eier Fylkeshuset, der også Fylkesmannen er leietaker.Her er det ingen utvidelsesplaner foreløpig, men det kan lett ordnes, forsikrerrådmannen.

— Det finnes nok av arealer forutvidelse av Fylkeshuset her på Fløyheia. Hvis staten ønsker mer plass, kan viselvfølgelig legge til rette for det, opplyser Eielsen.

Han fremholder at man itidligere utredninger har nevnt muligheten for å lokalisere fylkeskommunen i énby, og Fylkesmannen i den andre.

— Avstanden mellom Kristiansandog Arendal er like lang begge veier, minner rådmannen om.

Fylkeshuset i Arendal huser 250ansatte, ble bygd i to trinn (1977/-83) og skal være godt vedlikeholdt.