— Arbeiderpartiet vil fremme et forslag om at det skal bygges en ny videregående skole i Søgne og at de videregående skolene i Kvinesdal og Lyngdal skal bestå, sier fylkespolitiker Toril Runden (Ap).

— Vi ser for oss at Lyngdal og Kvinesdal blir avdelinger under henholdsvis Farsund og Flekkefjord. Dersom vi skulle få flertall for dette i hovedutvalg for kultur og utdanning og fylkestinget, vil det for framtiden bli fire studiesteder i Listerregionen mot dagens fem, sier hun.

Toril Runden og Arbeiderpartiet vil ha en ny videregående skole i Søgne, men vet ennå ikke om denne bør etableres i tilknytning til den gamle landbruksskolen på Tangvall. Foto: Tore Andre Baardsen

Dermed utfordrer Arbeiderpartiet fylkesadministrasjonen som har anbefalt at det ikke bygges noen ny videregående skole i Søgne, og at antall studiesteder i Lister reduseres fra fem til to. I dag er de videregående skolene i Farsund, Lista, Lyngdal, Flekkefjord og Kvinesdal organisert som én skole med felles rektor.

Fylket foreslår å legge ned i Lista, Kvinesdal og enten Farsund eller Lyngdal. Sirdal videregående er ikke med i dette regnestykket.

Bakgrunn:

Flere støtter Ap

Senterpartiets Sigmund Oksefjell sier at de er helt på linje med Arbeiderpartiet.

— Som kvindøl er jeg jo selvsagt glad dersom skoleavdelingen i Kvinesdal kan videreføres. Jeg tror ikke det vil bli så mye dyrere enn administrasjonens forslag om bare å ha studiested i Flekkefjord og Farsund/Lyngdal. Lange avstander i Lister gjør at det er behov for fire studiesteder, sier Oksefjell.

Frp og SV går begge inn for å opprettholde fire av dagens fem studiesteder i Lister, mens Venstre foreløpig sier de i alle fall ikke vil gå for bare to skoler. Venstres gruppeleder Anne Margrethe Larsen mener at det også ser ut til å være rimeligere med tre enn to studiesteder.— Arbeiderpartiets forslag om fire studiesteder i Lister og ny skole i Søgne høres spennende ut, men Demokratene har ikke konkludert ennå, sier Vidar Kleppe.

I tenkeboksen

Verken Høyre eller KrF, som har henholdsvis ni og sju av fylkestingets 35 representanter, har konkludert når det gjelder fremtidig skolestruktur i henholdsvis Lister og Søgne.

— Det er mange mulige modeller, og det kan godt være vi vil ha behov for å utrede nye alternativ før det kan konkluderes, sier Olav Haavorstad (KrF), som er leder for hovedutvalg for kultur og utdanning.

Ny skole i Søgne

— Søgne har i flere år vært den største vekstkommunen i fylket, og vi mener det derfor vil være naturlig å bygge en ny videregående skole her med et tilbud om flere utdanningsprogram, sier Toril Runden.

Arbeiderpartiet har ennå ikke tatt stilling til om en ny videregående skole i Søgne bør ligge i tilknytning til den gamle «landbruksskolen» eller som en helt ny i kommunesenteret på Tangvall.

Frp har ikke bestemt seg for om de skal gå inn for en ny videregående skole i Søgne.

Utdanningssjef Arly Hauge sier fylket har lagt skolefaglige argumenter til grunn for sine anbefalinger, og at det nå er opptil politikerne å treffe sine valg. I saksframlegget heter det at to selvstendige skoler i henholdsvis Flekkefjord og Lyngdal eller Farsund vil være omstillingsdyktige og oppleves som attraktive for både elever og rekruttering av lærere.