— Harald Furre har en helt annen tilnærming til Arbeiderpartiet enn Arvid Grundekjøn. Mens dagens ordfører har vært flink til å fortelle at Høyre aldri må tilbake i samarbeid med Ap, snakker den påtroppende fint om Arbeiderpartiet. Jeg gleder meg virkelig til å sitte i det nye bystyret, sier Gundersen.

— Har du allerede snakket med Furre om det er mulig å tenke samarbeid etter valget?

— Jeg opplever at jeg har engod relasjon til Furre, men vi har ikke møttes for å snakke politikk og valg, for å si det slik, sier Gundersen.

Spennende med Frp

At Frp bytter ut Tor Utsogn med Stian Storbukås synes Ap-toppen også er spennende.

— Stian har vært veldig tydelig i del politiske saker og har en annenfremtoning enn Utsogn. I tillegg stiller Frp med en relativt ny gruppe politikere på toppen av lista si. Det blir spennende å se hvordan dette slår ut for det borgerlige samarbeidet, sier Gundersen.

100 frivillige

Samtidig som Arbeiderpartiets landsmøte brukte søndagsformiddagen til å diskutere høstens valgkamp i Folkets Hus i Oslo, var Mette Gundersen på vei ut til grillfest på Odderøya for å delta i et arrangement mot søndagsåpne butikker.

— Vi skal ha 100 frivillige til å drive valgkampen i Kristiansand. Vi har 50 navn på blokka allerede, vi kommer til å skaffe de siste 50. For å sitere partikollega Trond Giske: Det blir drømmelaget til arbeidsminister Robert Eriksson - midlertidig ansettelse og lav lønn til alle, sier Gundersen og ler.

Isolert på valgnatta

Det var vært lite offentlig latter for Gundersen i den siste perioden i bystyret. Enkelte mener det har vært lite å høre fra den fremste opposisjonspolitikeren i det hele tatt.

— Jeg har forberedt meg på at det spørsmålet kom. Jeg har sjekket opp i Fædrelandsvennens arkiv og sett at har jeg blitt nevnt hyppigere enn både Arvid Grundekjøn og Jørgen Kristiansen. Samtidig opplevde vi å bli satt utenfor alle viktige posisjoner etter valget i 2011, sier Gundersen.

42-åringen mener at Ap ble isolert valgnatta og har vært det siden, selv om hun opplever at det har løsnet litt den siste tiden.

— Hvis noen mener jeg har vært lite synlig, vil jeg svare at vi har jobbet i det stille de gangene det har vært mulig. Jeg har så lite lyst til å bli stemplet som sur. Jeg synes ikke det er noen god ide åbjeffe for å bjeffe.

— Hvilke saker mener du dere har fått gjennomslag for i opposisjon?

— Jeg mener vi har sørget for å bevare Torridal skole og at vi fikk påvirket KrF til å snu i tiggersaken.

Dropper lederverv i KS

Ved siden av å være bystyrets fremste opposisjonspolitiker, har Gundersen vært nestleder i Kommunenes sentralforbund. Hun kommer ikke til å ta gjenvalg når lederverv skal bekles februar neste år.

— Jeg var aldri i tvil om å gå på en ny periode i bystyret. Det var annerledes med vervet som 1. nestleder i KS. Det har blitt mye reising og en del konflikter som har krevd oppmerksomhet. Jeg har derfor gitt beskjed om at jeg ikke kommer til å stille som arbeiderpartiets lederkandidat i KS-styret til vinteren. Jeg har lyst til å bruke den tiden på lokalpolitikken i stedet, sier Gundersen.

Vil ikke peke på samarbeidspartnere

Arbeiderpartiet har samarbeidet med både Høyre og KrF om ordførervervet tidligere. Så sent som forrige periode var Gundersen varaordfører og Per Sigurd Sørensen (H) ordfører. I perioden før var Jan Oddvar Skisland ordfører mens Aps Bjarne Ugland var varaordfører.

— Du får meg ikke til å peke på et parti som vi ønsker å samarbeide med. Det er for tidlig. Jeg vil heller ikke si hva slags politiske saker som kan komme til å havne i potten ved eventuelle forhandlinger. Det jeg er sikker på er at det kommer til å bli flere sonderinger i forkant av valget enn det som var tilfelle for fire år siden, sier den 42 år gamle listetoppen.