Fredag falt dommen, som lyder på 10 års fengsel. Straffen er ett år mildere enn tingrettens dom.

Drapet ble begått natt til 26. mai i fjor. 40-åringen fra Grimstad og Dahle var da to av flere gjester som hadde deltatt i et festlig lag på Sandnes i Valle.

Ved 3-tiden på natten ble Dahle knivstukket fire ganger av 40-åringen.

Les også:

Forelå nødvergesituasjon

40-åringen har hevdet at han handlet i nødverge, ettersom Helge Dahle sparket ham i hodet like før knivstikkingen.

— Jeg angrer selvsagt, men jeg mener jeg forsvarte meg. Hadde jeg ikke forsvart meg, hadde jeg kanskje ikke sittet her i dag, sa 40-åringen da han forklarte seg for retten mandag.

Årsaken til at straffen reduseres, er at lagmannsretten ikke kan utelukke at 40-åringen ble utsatt for et urettmessig angrep fra Dahle.

«Det forelå dermed en nødvergesituasjon, og tiltaltes påfølgende bruk av kniv var i utgangspunktet en forsvarshandling», skriver lagmannsretten i dommen.

Knivstakk i sinne

Retten mener imidlertid at 40-åringen gikk for langt.

«Tiltaltes opptreden og uttalelser umiddelbart etter knivstikkingen tilsier imidlertid at overskridelsen ikke skyldtes redsel eller frykt hos tiltalte som angrepet fra Dahle hadde framkalt, men et sterkt sinne utløst av alkoholpåvirkning og hele den forutgående situasjonen med Ugland», skriver retten.

Da 40-åringen ble sparket i hodet lå han på bakken etter et basketak med Knut Axel Ugland, som også var gjest på festen på Sandnes. Ugland har i retten forklart at han løp fra stedet og ikke var vitne til selve knivstikkingen.

Ba om 12 års fengsel

Straffen er to år mildere enn aktor Beate Rullestad Jansens påstand.

— Det forelå ingen nødvergesituasjon. Da Dahle sparket tiltalte i hodet, var det for å redde Ugland. Angrepet tiltalte ble utsatt for lovlig nødverge. Etter min oppfatning blir det feil å gi tiltalte strafferabatt for dette, sa Rullestad Jansen i retten torsdag.

40-åringen valgte å ta betenkningstid i ankespørsmålet. Han har nå 14 dager på seg til å anke avgjørelsen til Høyesterett. Selve skyldspørsmålet er avgjort med lagmannsrettens dom, men 40-åringen kan fremdeles anke straffeutmåling.