Losskøyta har passert Odderøya, på vei for å lede en ukjent til land. Foto: Lars Hollerud
Fornøyd med utsikten. Foto: Lars Hollerud
Ferske reker underveis. Foto: Lars Hollerud

Der har han allerede skrevet ferdig sin sjette bok, noe vi kommer tilbake til.

Først litt om hvorfor han har flyttet inn der, sammen med kona Ingunn Trosby, som de første siden den siste ekte fyrvokteren og hans kone flyttet i land i 1984. — Jeg har kontoret mitt her på øya, og har stadig vært nedom fyret for å fotografere og hente impulser til min blogg odderøyafyr.no. Så kontaktet jeg fylkeskommunen og forhørte meg om en avtale, forteller Verket, som poengterer at han ikke skal være fyrvoktervikar.

— Den tiden er uansett over, ettersom fyret er automatisert. Min rolle er å åpne fyret for allmennheten og gjøre historien kjent. Ifølge gjesteboka har over 100 mennesker vært innom siden jeg flyttet inn i slutten av september.

Kl. 08.02

De første ukene gikk altså med til å gjøre ferdig boka som lanseres ute på fyret 23. november. Hver morgen, etter at Superspeed har passert på kloss hold klokka 08.02, har han satt seg ved tastaturet for å bli ferdig med boka som handler om årets store prosjekt, padlepilegrimsturen fra Tønsberg til Trondheim.

— Håpet var at jeg kunne bli den første som padlet denne pilegrimsstrekningen, hvilket viste seg å være vanskelig. Men den sju-åtte uker lange turen minnet meg om at alternativer ikke trenger å være annenrangs, de er bare annerledes, som med livet ellers, sier Verket, som gjerne titulerer seg som padlosof.

I tillegg til kajakk, brukte han tommel, buss og Hurtigruta for å nå målet i Nidarosdomen.

- Hva gleder du deg mest til de neste månedene?

Losskøyta har passert Odderøya, på vei for å lede en ukjent til land. Foto: Lars Hollerud

— Mye. Men mest til desember. Ikke primært fordi det da er jul, men fordi sola da står opp på vestsiden av Dvergsøya og lyset på den tiden er magisk.

Men Verket akter ikke bare å nyte utsikten, selv om den er upåklagelig og sånn sett er en forlengelse av bokas 50 siste sider.

Åpen dør

De handler om høy himmel.

— Jeg vil åpne døra for alle som vil stikke innom, så sant jeg er hjemme. Den mest trofaste er for øvrig Kjell Røste Fossen. Han gjør en fenomenal jobb for Odderøya. Men kalenderen er nokså full av tider og steder for foredrag om boka.

La det også være nevnt at Lars Verket har en generell forkjærlighet for fyr.

Fornøyd med utsikten. Foto: Lars Hollerud

— Fyr har jeg jobbet med siden 2007, da jeg skrev en padleguide for Vest-Agder, og omtalte alle fyrene man kan overnatte på.

25. november er det for øvrig 182 år siden Odderøya fyr første gang ble tent.

I 1984 ble det siste betjente lyset slukket og det automatiske tent i et nytt fyrtårn noe nærmere sjøen.