— Jeg vil nok si ja til de posisjonene partiet vil ha meg i, inkludert kandidat som ordfører. Hvis jeg blir spurt, svarer jeg nok sannsynligvis ja, sier Daniel Bakken til Fædrelandsvennen.

Bakken (47) jobber i dag som bilselger, i tillegg til å være gruppeleder for Venneslas dominerende parti.

Torhild Bransdal har varslet at hun kan komme til å gi seg med politikk i Vennesla, etter 16 år som ordfører neste høst.. Hun holder døren åpen for å bli KrFs fylkesordførerkandidat i Vest-Agder. Dermed er spekulasjonene i gang om hvem som overtar for henne, hvis hun slutter

I Vennesla er de politiske styrkeforholdene slik at KrFs ordførerkandidat nesten garantert blir ordfører.

Medlem av nominasjonskomiteen i Vennesla KrF, Nils Olav Larsen, sier komiteen også vil lete etter kandidater utenom politikken hvis Bransdal slutter. Foto: Torstein Øen

— Vi har ikke begynt å se på andre navn ennå. Vi håper inderlig at Torhild fortsetter. Først den dagen hun eventuelt sier nei, begynner jobben med å finne en erstatter, sier leder i nominasjonskomiteen Gerd Vigdis Slettedal.

- Tenke bredt

Medlem av samme komité, næringslivsmann Nils Olav Larsen, sier dette:

— Slutter Bransdal, får vi en meget viktig og stor jobb. Den som er ordførerkandidat for Vennesla KrF, må regne med å bli ordfører. Det er naturlig at vi tenker bredt, og også ser etter kandidater utenfor politikken, sier han.

— Slik KrF gjorde i Kristiansand da Jan Oddvar Skisland dukket opp?

— For eksempel. Vi må finne den beste kandidaten, sier Larsen, som ikke er fremmed for en person med næringslivserfaring.

Larsen har erfaring fra Kruse Smith og lederjobber i YIT og Multiconsult. Han avviser helt at han selv er kandidat til ordfører-vervet.

Oddvar Omdal var varaordfører for KrF på nitti-tallet, men det var Bransdal som ble ordfører. Han anbefaler partiet å tenke utenfor politikken, hvis Bransdal går av. Selv er han ikke kandidat Foto: Rune _idne Reinertsen

Finansdirektør i Kruse Smith, Oddvar Omdal, var varaordfører for KrF fra 1995 til 1999. Han gikk ut av politikken samtidig med at Bransdal ble ordfører.— Er du aktuell for comeback, Omdal?

— Nei, jeg har gjort min samfunnsplikt. Men jeg er enig med Larsen i at KrF bør lete bredt hvis Bransdal gir seg. Det finnes meget dyktige og gode folk utenfor politikken som jeg mener kunne gjort en flott jobb.

— Hvem da?

— Nei, det kan være det samme, og nå er ikke jeg tett på partiet lenger.

Fornyelse

Jon Terje Ruenes, bokhandler, styreleder i Næringsforeningen Kjøp i Vennesla og KrF-medlem, sier han ikke er aktuell for politikken.

— Jeg har i alle år styrt unna den aktive politikken. I Kristiansand har de hatt suksess med å hente utenfra med Skisland og Grundekjøn. Mange har sittet lenge nå i Vennesla-politikken, og mange vil fortsette. Bransdal gjør en flott jobb, men velger hun å slutte, kan det være tid for en skikkelig fornyelse, sier han.

KrF har hatt ordføreren i Vennesla i 33 av de siste 39 år, og sammenhengende siden 1989. Arbeiderpartiet hadde rent flertall i over femti år, inntil abortdebatten snudde opp ned på den politiske makten i Vennesla.

KrF har samarbeidet både til høyre og venstre opp gjennom årene, for å sikre ordførerposisjonen.