— Sierra Leone er et vakkert land med en svært fattig befolkning. Når vi treffer lokalbefolkningen, er de takknemlige og glade for at vi kommer, sier Siri Johanne Boye på telefon fra Sierra Leone.

Søgne-kvinnen jobber til daglig som smittevernlege ved Sørlandet sykehus. Lørdag dro hun til ebola-rammede Sierra Leone for å jobbe med pasienter smittet av viruset. Sammen med sykepleier Bjørn Fougner og Den internasjonale Røde Kors Føderasjonen skal hun behandle pasientene i tre uker.

— Både jeg og Bjørn føler oss trygge her, både smitte- og sikkerhetsmessig. Vi ankom Kenema tirsdag, og har trent med WHO i forhold til beskyttelse av oss selv og pasientbehandlingen. Vi har også trent på hvordan vi skal organisere oss på sykehuset og bruk av utstyr for å behandle pasientene, sier Boye.

Minst 932 døde

Onsdag kveld hadde den kraftige ebolaepidemien krevd minst 932 menneskeliv i Liberia, Guinea og Sierra Leone i Vest-Afrika. Epidemien som hadde sitt utbrudd i Guinea 22. mars i år er det største ebolautbruddet gjennom tidene. Boye berømmer Røde Kors for deres informasjonsarbeid i de tre landene der fattigdommen er stor, avstandene lange og infrastrukturen dårlig.

— Røde Kors og andre nasjonale helseorganisasjoner har drevet folkehelseopplysning i de tre vestafrikanske landene for å redusere stigma og for å fortelle hvordan man kan beskytte seg. De har jobbet med familier der familiemedlemmer har blitt smittet, og de som har blitt friske, sier hun.

Lærer av Leger Uten Grenser

I morgen reiser hun som en del av et team på tre personer til Kailahun øst i Sierra Leone. Der skal de lære av hvordan Leger Uten Grenser driver sin ebolaenhet.

— Det viktigste med å sette opp et slikt sykehus, er å gjøre det helt riktig allerede i starten. Det er også viktig å bygge opp tillit i samfunnet slik at de tør komme til vårt sykehus. Det er mye venting i begynnelsen, sier hun.

Over helga vil hun være i gang med behandling av smittede på et sykehus med plass til 60 pasienter.

— Vi er et team som er veldig opptatt av å gjøre den jobben vi er kommet for å gjøre, sier hun.

De fattigste rammes

Generalsekretær i Plan Norge, Olaf Thommessen, har tidligere beskrevet epidemien som en «udefinerbar terror».

— Sierra Leone, Guniea og Liberia er blant de fattigste landene i Afrika, og det er de fattigste i disse landene som rammes kraftigst. De mangler sanitærutstyr som vann, kloakk og strøm, og bor tett. Samtidig smitter ebola gjennom kroppsvæsker og dette mangler de fattigste informasjon om, sa han til Fædrelandsvennen forrige uke.