Kjære menighet, kjære Agder og Telemark bispedømme og kjære Stein Reinertsen.

På Såmannssøndagen vigsles du som biskop. Det er dypt meningsfylt.

I en av Jesu vakre liknelser, i Markusevangeliets fjerde kapittel står det slik:

Med Guds rike er det slik: Det er som når en mann har sådd korn i jorden. Han sover og står opp, det blir natt og det blir dag, og kornet spirer og vokser, men han vet ikke hvordan det skjer.

Som biskop føyes du inn i rekken av sterke tradisjonsbærere og skal gi videre og så evangeliet om den levende Kristus. I denne tjenesten vil du kjenne deg båret av kirkens sterke arv og rike tradisjoner, ikke minst i ditt bispedømme. Det gir deg trygghet og forankring og det gir andre trygghet og forankring til et liv og tjeneste – i tillit til Guds usigelige nåde.

Men å videreføre tradisjoner er ikke å repetere eller etterlikne, men å bære videre verdier og budskap slik at det kommuniserer og gir mening vår tid. Slik kan mennesker av i dag gjennom din tjeneste finne tro, håp og mot.

Du skal gjøre det ved den nåde Gud gir deg.

Du går inn i en ledergjerning i vår kirke i en tid der mye er i endring. Når det gjelder bispetilsettinger, er det alt forandret. Mange har vært spente på hvem Kirkerådet ville velge ved første tilsetting. Det er du, som fikk kirkens tillit, med dine gode egenskaper, med din rike erfaring og teologi som nå om litt blir biskop i Agder og Telemark. Med din ekthet og tjenesteglede skal du i din tjeneste fylle ut bildet av lederskapet i Den norske kirke.

Sammen med et mangfold av medarbeidere vil du prege og fargelegge kirken her, så den med troverdighet og åpenhet møter alle mennesker med omsorg og kjærlighet.

En biskop utfører såmannens arbeid. Mange vil ha forventninger til tjenesten di — det skal du glede deg over.

Du treffer ulike menigheter med frivillige og ansatte som på forskjellig vis står sammen med deg i tjenesten i et fellesskap som favner mange. Gjennom veiledning og oppmuntring kan mennesker gjennom deg få frimodighet til å virke i kirken og la seg utfordre til tjeneste.

Din glede over å være forkynner vil du få utfolde mer enn du aner. Med dine ord, holdninger og handlinger sår du evangeliet. For du vil bli svært synlig, og du vil bli lagt merke til. Det har du alt erfart.

Ved ditt nærvær, ved å lytte og vise omsorg formidler du kjærligheten som er gitt oss av Kristus og som omfavner våre liv. Den kjærligheten er fra Gud og den forblir. Det er den som gir vekst og fornyer.

Men som bonden som har sådd korn, vet du ikke hvordan det går til. I det ligger tjenestens store mulighet og mysterium.

Kjære Stein Reinertsen, i dag er kirken fylt av bønn, glede og forventning. Gå inn i tjenesten med frimodighet.

Kirken er ikke på den måten vi ofte tror og legger på våre skuldre, avhengig av enkeltmennesker, vi er alle avhengige av den nåden vi møter og tar imot i kirkens fellesskap.

Det er der vi henter vår kraft og vår styrke, så vi sammen får vokse som ulike vekster i Guds hage. Selv om vi verken forstår eller vet hvordan det skjer.

Det er derfor vi støtter oss til troens ord og den kristne tradisjon når vi ber Gud om våken kjærlighet og klokskap over din gjerning.

Kilde: kirken.no