BIRKENES: – Dette er en milepæl! Nå får vi skikkelige magasinforhold og en god utstillingsavdeling, sier en begeistret museumsbestyrer Steven Carpenter.

Det var mange fornøyde ansikter å se da tett tak ble markert på Birkenes Bygdemuseum tirsdag. Muséums-entusiastene har lenge savnet et godt magasinbygg og et sted for vekslende utstillinger. Samtidig har barna i kulturbarnehagen hatt det hyggelig, men nok ørlite kaldt i sine nåværende lokaler. Nå blir det snart andre boller, med mye bedre plass. Og til og med et vannrom der ungene kan sprute og plaske av hjertens lyst!

Egen låvebro

Totalt er det imponerende bygget på 800 kvadratmeter, fordelt på to etasjer. I første er arealene omtrent likt fordelt på museet og barnehagen. I museumsdelen finner vi et utstillingslokale på 42 m2, beregnet på ulike lokale tema— og vandreutstillinger. Det kan også rigges til et romslig møtelokale kombinert med kafé på over 90 rutemetre.

LITT STAS: Unge Mattias Flaa syntes det var litt stas å overrekke barnehagetegninger til leder av stiftelsen for bygdemuséet, Ragnhild Borø Svaland. I bakgrunnen koret som kom flott fra oppgaven. Foto: Jostein Blokhus

Oppbevaring av gjenstander har vært et problem. Nå blir det som en annen verden. Man får et eget mottaksrom for nye objekter, med tanke på registrering og fotografering og eventuelt fjerning av makk og andre uhumskheter. I tillegg blir det et eget klimamagasin med kontrollert temperatur og luftfuktighet. I andre etasje kommer det så et 171 kvadratmeter stort kaldtmagasin. En egen låvebro vil gjøre det enkelt å få store gjenstander på plass. Dette vil være arealer som blir tilgjengelige for publikum.

1,5 million i gave

Stiftelsen Birkenes Bygdemuseum har i ti år drevet barnehage i de hyggelige omgivelsene på Grasham. Der er det nå 17 barn. Når de flytter inn i nye lokaler over sommeren, blir det plass til 32, fordelt på 14 i småbarns— og 18 i storbarnsavdelingen. Mange foreldre har alt søkt, og stiftelsens folk føler seg nokså trygge på at det vil bli fylt opp. Det er i dag sju ansatte i barnehagen med ulike stillingsbrøker, nå blir staben utvidet med to førskolelærere.

Drifterne bak stiftelsen og barnehagen fikk mye ros under kranselaget. Og begeistringen var stor da banksjef Harald Flaa i Birkenes Sparebank kunne overrekke en gave på 1,5 millioner. Totalt kommer nybygget på 14 millioner. De ni millionene til barnehagedelen er 100 prosent husbankfinansiert. Stiftelsen har fått en halv million i rentefritt lån av kommunen. De tre millionene som nå gjenstår, kan lånes i sparebanken, men stiftelsen håper på solid støtte fra næringslivet og innbyggere i kommunen.

Arkitekt er Gunnar Amtedal, mens Birkeland Bygg og Anlegg har hovedjobben.