— Vi skal ikke på shoppingtur, det er ikke det som er tanken bak, bedyrer ZeeshanAhmed, Ahmadiyya-menighetens administrative leder.

Høsten 2013 omtalte Fædrelandsvennen menighetens ønske om å bygge moskémed minaret og kuppel. De fikk beskjed fra kommune og politikere om å komme tilbake når de hadde funnet en passende tomt.

Som sagt, så gjort. Den 1,8 mål stor næringstomta med rikelige parkeringsmuligheter er til salgs for 3,25 millioner kroner.

I dag står det et brakkebygg på eiendommen, her til høyre i bildet. Tomta er til salgs med prisantydning 3,25 millioner kroner. Foto: Kjartan Bjelland

Adressen er Barstølveien 9, og nå har menigheten sendt kommunen en enkel søknad om tillatelse til å bygge moské på eiendommen like vest for Sørlandssenteret.

— Vi er litt utålmodige

«Vi ønsker ikke å forstyrre befolkningen rundt moskeen med bønnerop på høyttaler.» heter det i henvendelsen signert ZeeshanAhmed.

De rundt 50 lokale medlemmene, flesteparten opprinnelig pakistanske, er mest kjent for å ta ryddejobben i Tresse dagen etter nyttårsaften.

Med egen moské regner vi med større oppslutning.

Kristiansand-menigheten ble stiftet i 1987, og medlemmene samles i dag til fredagsbønn og søndagsmøter hjemme hos imamen i en bolig på Hellemyr.

I mellomtiden har de kikket på tomter som har kommet for salg. Hittil har de enten vært for dyre eller ligget i boligområder, der en moské lett blir et fremmedelement.

- Egentlig er vi litt utålmodige, og ønsker å sette i gang så fort som mulig. Med egen moské regner vi med større oppslutning, mellom 10 og 20 medlemmer har flyttet til Oslo for å være nærmere den eneste moskeen vi har i Norge, forteller ZeeshanAhmed til Fædrelandsvennen.

Den norske Ahmadiyya-menigheten, med 1500 medlemmer, vil bidra med innsamlede midler når den første moskeen utenfor Oslo skal bygges i Kristiansand.

Byggekostnaden anslås til rundt ti millioner kroner.

Zeeshan Ahmed (t.v.) er menighetens administrative leder, her sammen med imam Yasir Fawsi i kjelleren på Samsen, der de holdt til tidligere. Foto: Arkivfoto

Viser til etableringsstoppDen nye reguleringsplanen for Sørlandsparken ble vedtatt av bystyret så sent som 9. desember.

Det nye vedtaket er ganske klart på disse tingene.

Den inneholder i praksis etableringsstopp for kulturinstitusjoner, kirkebygg, utesteder og tilbud innen helse, trening og lekeland utover det som finnes i dag.

— Fra vår side er det ønskelig at kirker og religiøse forsamlingslokaler får en bedre plassering enn et industriområde. Både den gamle og nye planen var ganske tydelig på dette, sier Eirik Martens Svensen, planleder i Kristiansand kommune.

- Men hvis de selv ønsker det, kan det være til ulempe for noen?

— Det nye vedtaket er ganske klart på disse tingene.

Planleder Eirik Martens Svensen i Kristiansand kommune. Foto: Arkivfoto

— De har sett på flere tomter allerede. Hvilke steder mener dere egner seg?- Jeg vil si at det er naturlig å gå i dialog med dem, høre hvilke behov de har og vurdere saken ut fra det, svarer planlederen.

Ahmadiyya-lederen sier han ikke kjenner til den nye planen.

— Vi vil sette oss ned og prate. Hvis mulig, er det flott om vi kan få dispensasjon. Ellers må vi fortsette å lete, det er ikke annet å gjøre, sier ZeeshanAhmed.

Da saken var oppe i 2013 var politikerne tydelige på at Kvadraturen, Sørlandets fremste kulturminne, ikke egner seg for moskémed minaret og kuppel.

- En forunderlig timing

— Det var en forunderlig timing, kommenterer Stian Storbukås (Frp), leder av by- og miljøutvalget (tidligere byutviklingsstyret).

Frp har i motsetning til flertallet ønsket å tillate flere funksjoner i Sørlandsparken, men moské er ikke blant dem:

Stian Storbukås (Frp) til venstre, Eirik Dåstøl Langeland (Ap) til høyre. Mette Gundersen (Ap) i midten. Foto: Arkivfoto

— Hvis jeg skulle gå til kamp mot det nye reglementet, er nok ikke moské den første omkampen jeg vil ta. Næringsliv og arbeidsplasser er noe helt annet. Jeg kommer aldri til å ta politisk initiativ til å tilrettelegge for moské, de må forholde seg til bygging akkurat som absolutt alle andre, sier Storbukås til Fædrelandsvennen. Heller ikke Ap-representanten i utvalget setter døra på gløtt:

— Bestemmelsene for Sørlandsparken sier at det ikke skal bygges kirke, og samme bestemmelse må da gjelde for moské. Det er likhet for loven. Ellers er Ahmadiyya-moskeen velkommen til å etablere seg når de finner et egnet sted, skriver Eirik Dåstøl Langeland i en sms til Fædrelandsvennen.