1. Hvordan stemmer jeg?

Her er alt du trenger å vite om når og hvor du kan stemme, og hva du må ha med deg på valgdagen:

** Når: Selve valgdagen er mandag 13. september. Har du ikke anledning til å stemme da, kan du forhåndsstemme. Du kan forhåndsstemme i hvilken som helst kommune i landet til og med 10. september.

** Hvor: På valgdagen må du stemme i den kommunen der du er folkeregisteret. Du kan stemme i hvilket som helst valglokale i kommunen.

** Du må ha med: Legitimasjon som pass, førerkort eller bankkort med bilde. Det er ikke nødvendig å ha med valgkort, men det er lurt å ha det med. Da går det raskere. Du skal ha fått en SMS fra Altinn med digitalt valgkort.

** Slik gjør du det: Du går inn i et avlukke. Der er det stemmesedler for alle partiene du kan stemme på i ditt fylke.

  • Du velger en stemmeseddel med det partiet du ønsker å stemme på.

  • Gjør eventuelle endringer på seddelen. Les mer om dette her.

  • Brett seddelen sammen slik at navnet på partiet vender innover.

  • Gå ut av avlukket og få et stempel på seddelen.

  • Legg seddelen i det som ser ut som en postkasse. Gratulerer - du har stemt!

  • Mye å huske? Ta det med ro. Du får god veiledning på stedet.

Slik ser stemmesedlene ut. Foto: Jacob J. Buchard

2. Hvorfor skal jeg stemme?

Når du stemmer på et politisk parti er du med på å bestemme hvem som skal styre landet.

I Norge har vi generelt hatt høy valgdeltakelse sammenlignet med andre land. Det sikrer oss et stabilt demokrati.

At du har rett til å stemme er ikke det samme som at du har plikt til å stemme. Du kan stemme blankt dersom du vil signalisere at du ikke har tillit til noen av partiene. Du finner blanke stemmesedler sammen med partisedlene.

3. Kan jeg stemme?

Du har stemmerett ved stortingsvalget dersom du:

  • er norsk statsborger

  • har fylt 18 år innen utgangen av 2021

  • er, eller har noen gang vært, folkeregisterført som bosatt i Norge.

Hvem blir ny statsminister? Får Erna Solberg (H) fortsette eller får Ap nok stemmer til at Jonas Gahr Støre tar over jobben? Foto: Vidar Ruud/NTB Scanpix

4. Er det nå vi skal velge ny statsminister?

Ja. 13. september er det stortingsvalg. Det arrangeres hvert fjerde år. Nå er det Høyres Erna Solberg som er statsminister. Hun leder landets regjering sammen med Kristelig Folkeparti og Venstre.

Når det er valg endres sammensetningen på Stortinget. Det partiet som får flest stemmer vil prøve å danne en regjering med sine samarbeidspartier. Får regjeringspartiene nok stemmer, sier vi at de får fornyet tillit. Da fortsetter de i regjering.

Får de ikke det, blir det regjeringsskifte. Da vil det partiet med flest stemmer, for eksempel Arbeiderpartiet, danne regjering med partiene de samarbeider med på venstresiden.

5. Hvem kan jeg stemme på?

Disse partiene stiller til valg i distriktene Vest-Agder og Aust-Agder:

  • Høyre

  • Arbeiderpartiet

  • Kristelig folkeparti

  • Senterpartiet

  • Venstre

  • Fremskrittspartiet

  • SV - Sosialistisk Venstreparti

  • Miljøpartiet De Grønne

  • Demokratene

  • Rødt

  • Partiet De Kristne

  • Pensjonistpartiet

  • Partiet Sentrum

  • Helsepartiet

  • Liberalistene

  • Folkeaksjonen Nei til mer bompenger

  • Industri- og Næringspartiet

  • Piratpartiet

  • Alliansen - Alternativ for Norge

Hvis du ennå ikke vet hvem du vil stemme på, vil dette kreve noen minutter av tida di. Det er det vel verdt. Foto: Shutterstock

6. Men jeg vet ikke hvem jeg vil stemme på!

Sorry - men her må du gjøre en jobb helt selv. De fleste store mediene har valgomater der du kan finne ut hvem du er mest enig med ved å svare på noen enkle spørsmål.

Hvis du vil bruke litt mer tid kan du finne ut hva som er dine hjertesaker. Er det skole, klima eller vei for eksempel? Gå inn på partienes hjemmesider og les deg opp på hva de mener om akkurat det som er viktigst for deg. Forhåpentligvis vil det gjøre deg litt klokere.

Det er for tiden et større smittetrykk blant barn og unge. Du kan fortsatt stemme dersom du havner i karantene eller isolasjon. Foto: Arkivfoto/Tormod Flem Vegge

7. Hva om jeg havner i karantene?

Dersom du havner i karantene eller isolasjon valgdagen kan du fortsatt stemme, men visse regler gjelder:

  • Dersom du er i karantene og kan komme deg til valglokalet uten bruk av kollektivtransport kan du stemme utenfor lokalet.

  • Dersom du er i isolasjon valgdagen, kan du søke om å stemme hjemme innen klokka 10.

  • For velgere som etter fredag 10. september blir satt i karantene og som IKKE kan komme seg til et valglokale på valgdagen, det vil si at de for eksempel ikke kan ta kollektivtransport, gjelder samme regler som for velgere i isolasjon.

Les mer om dette her.

PS! Lurer du mer på hva politikerne fra Agder mener? Sjekk ut vårt livestudio. Her tar vi i mot spørsmål og arrangerer live debatter om aktuelle tema.

Fædrelandsvennens valgstudio

  • Debatten er forhåndsmoderert. Kommentarer blir publisert når moderator er på vakt. 
  • Fædrelandsvennens debattregler finner du her.
Mari Horve Reite

Se sendingen fra valgkvelden i opptak

- Kan være noe i dette

Har lest intervjuet med ordfører Skisland vedr. evt. oppløsning av Kr. sand. Der sier han bla: "sløsing av resurser som vil være helt bortkastet". Jeg utelukker ikke lenger at det kan være noe i dette ut fra det faktiske forhold at de partier som ønsket stor Kr. sand gjorde et svært bra valg i Søgne. Som jeg skrev i går -ikke noe positivt m. storkommune. Men det som noen av oss Søgnefolk nok glemmer - hva med eks. eiendomsskatten i ny kommune, og endringskostnadene? Skulle vi forbli i "byen" kan vi også arbeide for Søgne-saker innen etablerte partier før valget i 2023 - hvis noen ønsker det.

Karl Arnt Skarpeid
Vidar Udjus

Tv-podkast med Mykjåland

I dag er valgets vinner i Agder, Gro-Anita Mykjåland (Sp), gjest i Udjus&Blågis. Hør hva hun sier om statsråd-spekulasjonene, SV i regjering - og da hun ble løftet av en mannlig Sp-kollega på valgkvelden.

- Finner ikke noe positivt

Hadde det bare vært så mye som en positiv ting med dagens Stor-Kristiansand kommune så skulle jeg vært mye mer moderat i mine uttalelser om tvangssammenslåingen, men ut fra alt jeg har funnet ut av her så det ingen positive ting for oss i Søgne. Begeret som fikk dette til å fullstendig renne over for meg var at for å få vaksine mot corona, så måtte vi reise helt til Sørlandsparken. I egen kommune hadde det blitt ordnet på Tangvall. Jeg skulle virkelig ønske at en eller annen politikere kunne finne ett område som er positivt for Søgne å forbli i Stor-Kristiansand, men ingen har gjort det enda.

Karl Arnt Skarpeid

- Det er stor iver

tok en tur i bygda SØGNE og snakket med sikkert 60-70 personer på Tangvall i dag og alle var giret på og reversere sammenslåingen og ett fåtall viste om noen som ville forbli sammenslått. Det er så stor iver for og komme ut av Kristiansand att folk allerede er innstilt på og finne ut hvem som skal i de forskjellige posisjonene igjen til og lede Bygda. ett ord som går igjen er håpløst over slik situasjonen er nå under beleiringen. Så det er misvisende slik Skisland utaler seg og det er ett skikkelig bygde opprør på gang for ut av Kristiansand skal vi koste hva det koste vil sies det jevnt over.

Sindre Solberg
Kjetil Nygaard og Jan Oddvar Eide

Aust-Agder: 177 stemmer skiller

Tirsdag kveld skrev VG at det pågår et telledrama både i Nordland og i Aust-Agder.

94,5 prosent av stemmene i valgdistriktet har blitt fintalt, og Sp har en ledelse på Frp med 177 stemmer i kampen om det siste direktemandatet.

Klokka 23.15 sier TV 2s valgekspert Terje Sørensen at det er nok til at man kan slå fast at Sp får direktemandatet.

- Det er få stemmer som skiller mellom Senterpartiet og Fremskrittspartiet på det siste direktemandatet i Aust-Agder, sa Gro-Anita Mykjåland til Fædrelandsvennen klokka 23.00 tirsdag kveld.

Dersom Sp hadde mistet direktemandatet til Frp, ville Rødts Lætif Akber overtatt utjevningsmandatet i Aust-Agder.

- Håper på mindre skatt

Håper det blir mindre skatt for folk som tjener lite. Folk som har god inntekt kan bidra mer til statskassen, det er helt rett.

Morten Duvold
Mari Horve Reite

Kan uvanlige Støre endre noe for vanlige folk?

Det spør sjefredaktør Eivind Ljøstad i sin kommentar fra valgkampen.

Les den her og si din mening.

- Artig er det

Vi var mange som hadde med KrF i aftenbønnen i går. En del av oss ba om at de IKKE måtte komme over sperregrensen. Vet ikke hvorfor mannen i skya plutselig svarer på bønnen til en ateist, men artig er det.

Trond Aanensen

- Gratis pendlerleiligheter

Tirsdag 14. september er valget avgjort med vinnere og tapere. Det er jo slik hvert 4 år, og neste gang er det i 2025..

Men sitter jo her å funderer over dette med gratis pendlerleiligheter, og at selve Stortinget ikke kjente til skattereglene for fri bolig?

Mens De samtidig vet hvordan folk flest skal "flåes".

Nå forventer jeg at Skatteetaten tar tak i dette fortest mulig.

Er vel likhet for Kong Salomon og Jørgen Hattemaker?

Har jo selv fått restskatt mange ganger, men det holdt jo ikke å si:

At jeg er veldig lei meg.

Mente jo det oppriktig, og ville jo ikke tilbakebetale noe jeg mente var riktig.

Gunnar Henriksen

- Frykter Agder blir neglisjert

Senterpartiet skal for første gang på flere tiår representere Sørlandet og det første de tar opp er å gjøre Søgne til en egen kommune igjen. Hallo? Noe så bakstreversk! Hvor er visjonene for Agder - hvordan vil de utvikle regionen? Hvordan skal de styrke næringslivet og gjøre livene for vi som bor her bedre? Jeg frykter Agder kommer til å bli neglisjert av den nye regjeringen, spesielt når vi ser hvilke smålige saker de lokale representantene er opptatt av.

Arne Larsen

- Stor taus majoritet

Jeg bor i Søgne og ønsker ikke at Kristiansand kommune (inkl. Songdalen og Søgne) skal løses opp i de tre gamle delene. Jeg tror det er en stor taus majoritet som ikke ønsker å gå baklengs inn i fortiden med å dele opp kommunen igjen.

Kenneth Andresen

- Tror ikke Ap vil prioritere oppløsning

Jeg tror heller ikke at AP vil prioritere oppløsningen av Kristiansand, og det er ikke for at både SP og SV ønsker dette. Problemet ligger vel helst i holdningene lokalt i ledelsen i Kr. sand AP. Skisland ønsker jo storkommunen - og lever i den tro at dette går seg til. Det neste er at det ut fra oppslutningen om H i eks. Søgne, så er det jo heller ikke gitt at en avstemning i gamle Søgne vil gi utmeldingsflertall, selv om alle vi frihetselskere ønsker det. SP sier at de ikke vil tvangsoppløse kommuner igjen. Dette kan nok fort utvikle en enda større negativ holdning til Kr. sand.

Karl Arnt Skarpeid

Hei.

Nå har kollega Kjetil Reite laget en sak med Senterpartiets ferske representanter. De sier dette om veien videre:

Anja Abusland forteller at hun allerede har fått de første meldingene fra velgere i gamle Søgne og Songdalen som vil ha sin gamle kommune tilbake.

– Vi vil legge til rette for at kommuner som ble slått sammen med tvang kan bli oppløst hvis de ønsker det. Men det er et ønske som må komme fra dem selv. Vi skal ikke oppløse noe med tvang, sier Abusland.

Mari Horve Reite

- Dere glemmer at...

Det dere glemmer Mari og Bernt er att Høyre folk og AP folk i Bygda også i de fleste tilfeller ønsker Søgne Tilbake. Jeg skjønner ikke att dere prøver og undergrave den saken med og vise til stemme givingen. Og ikke glem att det med FRP på laget er det nå flertall for og endre Kommuneloven på Stortinget så den gamle Kommunen selv kan avgjøre om de øsker underskrifts Kampanje og da skal resultatet av den avgjøre. HUSK det er (63%) som ønsker reversering i SØGNE og det tallet øker om man skal gå ut i fra folke snakket i Bygda.

Sindre Solberg

Jeg skal love deg én ting, Sindre. Også vi kommer til å følge den videre prosessen her med spenning.

Mari Horve Reite

- Har gitt positive uttalelser

Når det gjelder kommunereverseringen har både Ap og Frp gitt positive uttalelser om det i valgkampen. Men det som ser ut til å kunne bli et problem er om det er dagens kommune (Kristiansand) eller om det er lokalt i Søgne og Songdalen at det skal være en ny avstemning. Samtidig så er alt rundt tolkningen og videreformidlingen fra fylkesmannen også et problem her, for gjorde fylkesmannen en bevist eller ubevist feil vedrørende Søgne og Songdalen. Noe er feil her, og bare det i seg selv bør være nok til å reversere tvangssammenslåingen - demokratiske prosesser skal jo være juridisk korrekte.

Karl Arnt Skarpeid

Hei. Jeg stilte jo dette spørsmålet ditt i sendinga i går, veien videre nå for kommunene.

Både Mette Gundersen, Åshild Bruun-Gundersen og politisk redaktør Vidar Udjus var nokså tvilende til om dette kom lengst fremme på lista. Husk at Ap er mye større enn Sp i en ny regjering.

Mari Horve Reite

- Ikke prioritert så høyt

Sindre Solberg: Det som var poenget mitt er at innbyggerne i Søgne og Songdalen tydeligvis ikke prioriterer kommuneoppløsning så høyt at de spanderer stemmen sin på det, men fortsetter å stemme på det de står nærmest generelt, som også tallene klart viser. Det tyder ikke på at veldig mange ser på dette som en prioritert sak, selv om de er med i en facebook-gruppe. Og dermed blir det neppe noe mer av den saken. Minner også om at de siste ukene har Vedum bare snakket om oppløsning av sammenslåtte fylker, og ikke nevnt kommuner.

Bernt Erik Olsen

- Stort engasjement

Bernt Erik det er ett stort engasjement for reversering i Søgne uansett hvordan du og Saga prøver og vri og vrenge på saken. Man skal lete etter folk som ikke sier de ønsker og ut av Kristiansand. Folk i de fleste Partier lokalt sier de vil støtte en reversering og angrer på de ikke sto imot parti pisken da det blei tvang. Bare se på FB gruppen i Søgne snart 4000 medlemmer.

Sindre Solberg

Hei igjen. Senterpartiet fikk 14,3 prosent av stemmene i Søgne.

Største parti i Søgne er Høyre, med 25,2 prosent av stemmene. Også Frp og Ap er større enn Sp i Søgne.

I Finsland er Senterpartiet desidert største parti, med 43,8 prosent av stemmene. I Nodeland og Rosseland krets ligger andelen litt over eller under landssnittet for Sp, på henholdsvis 14,6 og 12,8 prosent.

Er det ikke rart at Høyre og Ap gjør det såpass godt i disse kretsene, hvis reversering av kommunesammenslåingen er så viktig for så mange der?

Sjekk gjerne selv på valgresultat.no

Mari Horve Reite

- Lokalparti for Agder og Rogaland

Nå blir nok KrF sett på som ett Lokalparti for Agder og Rogaland..

Det viste velgerne i kveld..Hovedtyngden holder til i Agder og Rogaland...

Da spørs det hvordan det går i 2025 .Vil jo bli veldig usynlig i de neste 4 årene

Gunnar Henriksen
Kjetil Nygaard

Vedum nekter å avklare SV-samarbeid

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ennå ikke avklare hvorvidt hans parti kan gå inn i et regjeringssamarbeid med SV.

Vedum, som selv stilte som statsministerkandidat, erkjenner imidlertid at Jonas Gahr Støre blir landets neste statsminister.

– Jeg pekte på Støre på vår valgvake. Så gikk Sp mest fram både i 2017 og i 2021, noe som danner grunnlag for regjeringsskifte, sier Vedum.

Han vil ikke selv ta æren for at Støre blir statsminister.

– Jeg har bare én stemme i Stortinget. Det er folket som har stemt og endret sammensetningen av Stortinget, sier Vedum.

Sp, Ap og SV har ifølge det foreløpige valgresultatet flertall til å danne en styringsdyktig regjering. Alene er Ap og Sp i mindretall. Vedum har hele valgkampen nektet å svare tydelig på om partiet vil samarbeide i regjering med SV.

Heller ikke nå vil Vedum ta stilling til dette.

– Vi har vært tydelige over tid på at vi vil bytte ut dagens regjering og erstatte den med en Sp/Ap-basert regjering. Så får vi begynne samtalene i morgen. Vi har et felles ansvar, så får vi bruke tiden fremover, sier Sp-lederen.

(©NTB)

- Ensaksparti holder ikke

Viser jo at ensaksparti som MDG ikke holder som ett Riksdekkende parti med kun Miljø holder ikke

Skolevalget viste det samme ,og det var jo overraskende for MDG..

Vi må forvente flere saker av ett landsdekkende parti.

Neste mulighet er i 2025...

Gunnar Henriksen