OSLO: — De fleste redningsvester er konstruert slik at størstedelen av flytematerialet er foran på vesten. Når da barnet treffer vannet, sørger flytematerialet for at barnet snus slik at brystet blir liggende opp. Men når barnet i tillegg har flytemateriell på stumpen - i form av en tørr bleie med mye luft - oppstår det et stort problem. Oppdriften i bleien fører til at vesten får problemer med å snu barnet, sier fagansvarlig for forebyggende arbeid i Redningsselskapet, Anne Kristine Nergaard til Aftenposten.

Ikke testet på bleiebarn

Alle vestene på det norske markedet er testet og godkjent, men de er ikke testet på bleiebarn. Det er laget egne testdukker for å teste barnevestene, og disse er ifølge Nergaard, kun iført badebukse.

— Jeg skulle gjerne sett en produsent som kan se foreldre inn i øynene og si at denne vesten snur barnet ditt uansett hva det har på av bleier og klær.

Seniorforsker ved Sintef Helse, Ingunn Holmen Geving, er ifølge Aftenposten godt kjent med problemstillingen.

Kan trekke barnet nedover

— Hvis bleien er full, kan den trekke barnet nedover. Samtidig er de fleste bleier laget slik at de suger mest væske foran, det kan jo medvirke til at barnet blir liggende på magen, slik Redningsselskapet skisserer. Vi har ikke prøvd det ut i praksis, sier Holmen Geving.

Hun mener det er bra Redningsselskapet bidrar til å spre informasjon om temaet, men vil gjerne understreke at det viktigste er at foreldre fortsetter å bruke redningsvest på barna sine.

— Skikkelige redningsvester, flytevester er ikke nok på små barn. Må barna ha bleie på, så bruk badebleie, er hennes oppfordring.