KRISTIANSAND: Elevene blir kollektivt avstraffet for noen få elevers hærverk. Det er det mange som ikke finner seg i.

– Nei, jeg har ikke tenkt å betale regningen. Jeg har ikke gjort noe hærverk, så jeg ser ingen grunn til at jeg skal betale. De som har gjort det burde betale selv, sier elev ved Gimle videregående skole i Kristiansand, Thea Freeman (19).

Hun og andre elever sier de bare utsetter betalingen, og synes det er urettferdig at alle skal betale for noens hærverk.

Samtlige russ på de to videregående skolene må punge ut for å dekke inn hærverk for 25.000 kroner, i følge russepresident på Kristiansand katedralskole i Kristiansand, Ingvild Holmen.

Soluret på skoleplassen er ødelagt, i tillegg er flere benker brent og det er tagget på bygningene. Elevene må også dekke inn flere mobiltelefoner russ har ødelagt i vannkrig. Russen på Gimle har fått en regning på 30 kroner hver, mens de på Katta må ut med 250 kroner. Dette på grunn av økonomien til russeavisen.

– Vi har ikke noen hjemmel til å gjøre dette, men så ikke noen annen løsning. Ingen vil si hvem som har gjort det, dermed må alle betale, sier russepresident Ingvild Holmen (18) og visepresident Elisabeth Ådnegaard (19) ved Katta.

– Vi tipper at rundt 80 prosent av elevene nekter å betale.

– Og hva skjer da?

– Da blir det vårt ansvar. Dette er veldig dårlig av russen og det er vanskelig å være leder i en sånn situasjon, sier de to, som har vært rundt og spurt folk om hvem som har gjort det. Ingen vil stå frem.

Det er russestyrene på skolene som har bestemt at alle skal betale.

Les mer om saken i papiravisen i morgen.