Sjekk webkameraene i skitrekkene her: Hovden, Brokke, Ljosland, Bortelid, Ålsheia, Fidjeland og Ådneram.

BYKLE: — Dette er noe av det flotteste jeg vet, smilte løypekjører Olav Skinnarland (43) i går ettermiddag.

Han kikket nesten mer i bakspeilet til den seks tonn tunge løypemaskinen enn forover i traseen på Hovden. Olav syntes bare det var så herlig å se de flotte skisporene som kom til syne bak løypemaskinen ettersom den arbeidet fram 15 kilometer skispor på langrennsarena og lysløyper.

25 centimeter snø var nok til å få løypemaskinen ut av «sommerdvalen». Når løypemaskinene - eller tråkkemaskinene, som de svære beltedoningene også kalles - kommer ut av garasjene, er vintersesongen begynt for alvor på Hovden.

Mildvær torsdag

Men Olav Skinnarland, med seks sesonger på Hovden bak seg, og et liv i fjellet ved Møsvatn, kommer med et spøkefullt, men godt råd per 13. november:

— Ta dere fri dere som kan noen dager nå, for til torsdag er det meldt kuling, regn og seks plussgrader her på Hovden. Derfor er det ikke sikkert at løypene holder helt fram til helgen. Vintrene er blitt så rare i det siste, sier han.

Les værmeldingen her.

Daglig leder ved HovdenFerie, Kirsten Leira, tror imidlertid at løypene som Olav kjørte opp i går, tåler en uværsdag med mildvær. Grunnprepareringen er god, med jevnt grus- og gressdekke.

— Generelt sett er det når det er vest- og sørvestlig vindretning at vi får snø på Hovden. Med vindretning fra øst blir som oftest snøen liggende igjen lenger sør i Agder og Telemark. Det optimale er å få snø, og deretter vindretning som dreier mot nordvest og nord. Da blir det kaldt, og godt skiføre, sier Leira.

Tidlig

— Men husk at det fortsatt er tidlig i skisesongen, sier Olav Skinnarland til Fædrelandsvennen.

Først når det blir 60 centimeter snø kan utålmodige skiløpere regne med å komme seg ut i terrenget, til Videmyr, Lundane, Galten, Aueversvatn og Badstogdalen.

Den største utfordringen hva gjelder preparering, er løypa på Enden, siden der er ulendt terreng som krever mye snø. Isen på Hartevatn må også bli trygg før denne løypa kjøres opp. Fra toppen av Hovden Skisenter inn til Sloarosløypa blir det ikke mulig å gå i preparerte løyper i år heller. Den ser stengt av grunneiere og miljøvernmyndighetene av hensynet til villreinen.

Løypeavgift

600.000 kroner bruker HovdenFerie hvert år på å kjøre opp et skiløypenett på 162 kilometer. Det budsjettet er i snaueste laget, mener Skinnarland og kollegene hans. Det er på tide å skifte ut deler av maskinparken nå.

— Det hadde vært kjempefint om det ble innført løypeavgift, slik at hver hytteeier på Hovden betalte inn for eksempel 300 kroner i året for løypekjøring. Da hadde det vært mulig å gi publikum et enda bedre tilbud, sier Olav Skinnarland.