BEIJING Kinas øverste dommer ber landets domstoler bremse kraftig i bruken av dødsstraff. Xiao Yangs uttalelser i uken som gikk, vakte oppsikt, fordi Kina i dag henretter langt flere mennesker enn noe annet land. Ifølge enkelte meldinger kan tallet på henrettelser komme opp i 10.000 i året.— I saker der dommeren har juridisk hjemmel for å si enten ja eller nei til dødsdom, bør han alltid si nei, sa Xiao ifølge nyhetsbyrået Xinhua. Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) mener Xiao ikke går langt nok. «TUKLER».

— Den kinesiske toppdommeren tukler bare med saken, sier HRW-forsker Nicholas Bequelin i Hongkong til nyhetsbyrået AFP.- Dette kan vanskelig kalles et fremskritt. Riktignok vil færre mennesker bli drept, men dette er likevel først og fremst et politisk sjakktrekk, mener han.Bequelin tror Xiaos utspill skyldes press både fra utlandet og fra kinesiske jurister som er bekymret over det høye tallet på henrettede. Det kinesiske utenriksdepartementets talskvinne Jiang Yu sier tiden ikke er inne til å avskaffe dødsstraffen fullstendig.- Halvparten av verdens land har fortsatt dødsstraff, og Kina er ett av dem. En vurdering av dagens situasjon i Kina tilsier at forholdene ennå ikke ligger til rette for en avskaffelse, men vi vil med juridiske midler begrense bruken mest mulig, fremholder Jiang. HEMMELIG.

Men dette er ikke alt. Det nøyaktige tallet på henrettede i Kina er ifølge AFP en vel bevoktet statshemmelighet. Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International skriver på sine nettsider at kinesisk lov fortsatt fastsetter døden som strengeste straff for nesten 70 ulike forbrytelser.Ikke bare grov voldskriminalitet som drap, voldtekt og væpnet ran, men også økonomiske forbrytelser som skattesnyteri kan straffes med døden. NTB