KRISTIANSAND: Et titall innleide estiske og latviske arbeidere fra underleverandøren Nordic Sport skal ha jobbet på Sør Arena fra 1. februar til 13. april for halvparten av norsk minstelønn.

— Kontrakter vi har skaffet oss tilgang til, viser at arbeiderne jobbet for rundt 60 kroner i timen. To-tre av de yngste var nede i 38 kroner i timen, sier seniorinspektør Alf Helgeland ved Arbeidstilsynet Sør-Norge.

Helgeland har dokumentert at de dårligste kontraktene lød på 4000 kroner i måneden, og timelønnen er regnet ut fra en arbeidsuke på 37,5 timer.

Tarifflønnen for ufaglært arbeidskraft er 118 kroner, 123 hvis man har mer enn ett års erfaring.

— Et slikt lønnsnivå er sosial

dumping, sier Helgeland.

Arbeidstilsynet kom med pålegg til Nordic Sport den 10. april om at det måtte fremvises nye kontrakter, lønningene måtte opp og det måtte sørges for etterbetaling.

Da gjensto det fire arbeidsdager for latvierne og estlenderne.

ble satt til RYDDING.

Det var etter tips fra hovedverneombudet ved byggeplassen at Arbeidstilsynet rett før påske kom på inspeksjon og krevde et møte.

— I første rekke dreide det seg om alt fra mangel på vintertøy til manglende verneutstyr under arbeid på stadion. Flere arbeidere hadde heller ikke hjelm, vernesko eller hørselvern.

— De sto og boret flere hundre hull i betongen uten hørselvern, sier seniorinspektøren.

Etter møtet gikk HMS-koordinator for stadionbyggingen, Rambøll-Unico, resolutt ut og kjøpte det som manglet. Regningen ble sendt til arbeidsgiveren.

Nordic Sport jobbet i tillegg så langsomt med monteringen at det ble besluttet å sette dem til rydding og forefallende arbeid. Via Adecco leide Start inn Teambygg, som fullførte setemonteringen.

-MISFORSTÅELSE

Nordic Sport mener det ikke er grunn til å etterbetale noe.

— Tallene er feil. Det norske arbeidstilsynet har misforstått dette fullstendig. Man har forskjellige måter å regne på i forskjellige land, sier Börje Österberg i Nordic Sport.

— Alle har god lønn, de får betalt hjemreiser, kost og losji og alle reiste hjem veldig lykkelige og glade, sier han.

— Men de har fått betalt under minstelønn?

— Du må huske på at de lever jo ikke i Norge, men i sitt hjemland. De synes de har fått kjempegodt betalt, og levestandarden er helt annerledes enn i Norge. Det må man ta med i beregningen når man snakker om disse tingene, sier Österberg.

— Arbeidstilsynet påpekte også manglende verneutstyr for dine arbeidere?

— Det stemmer, det var noen der, og det var en liten diskusjon om noen jakker de ville vi skulle ha. Men det var ingen stor sak.