KRISTIANSAND: Tirsdag ble seks polakker mistenkt for grove tyverier begjært fengslet for fire uker. I går ble fire av dem sluppet ut i frihet. Årsaken er fulle fengsler.

Alvoret i saken er at kriminaliteten fremstår som organisert. Flere av de polske mennene er tatt for vinningskriminalitet i andre land i Europa, både i Tyskland, Sveits og Italia.

Mennene har allerede vært på tokt i Norge en periode. De har trolig også vært på verdenscuprennet i hopp i Vikersund. Det er grunn til å tro at de der står bak tyveriene av 30 lommebøker. Det har også blitt registrert tilsvarene tyverier i Lillehammer.

Interrailbilletter i bagasjen

Politiet har funnet interrailbilletter i bagasjen til polakkene.

— Hvor stor er risikoen for at polakkene fortsetter kriminaliteten?

— Jeg anser risikoen som rimelig stor, sier etterforkningsleder Geir Hansen.

— Hva tror du ofrene for tyveriene tenker om det som skjer nå?

— Ofrene føler nok dette som et slag i ansiktet, mens det derimot må virke oppmuntrende på de kriminelle, sier han.

Påtaleleder i Agder politidistrikt, Nils Grønås, tror ikke polakkene reiser ut av Norge med det første. Han forteller at de begår kriminalitet på samme sted et par dager, for deretter å forflytte seg til andre steder av landet.

Fulle fengsler

Mandag morgen var det ingen ledige fengselsplasser i Norge. Onsdag hadde politiet fått en ledig plass i Åna fengsel og en i Arendal. Politiet løslot en person i Arendal for å frigjøre denne plassen. Dermed fikk bare to av de seks polakkene fengselsplass.

— Det er lite inspirerende for politiet at det ikke er ledige fengselsplasser. Dette har vært en gjenganger de siste 2-3 årene, og vi har jevnlige problemer med fengselskapasitet. Vi må ofte unnlate å fengsle folk, forteller Hansen.

Politiet har også har løslatt voldsdømte personer på grunn av plassmangel i fengslene.

— Det er bekymringsfullt at vi løslater folk som står bak så alvorlig kriminalitet, sier Nils Grønås.

Han sier at omfanget av denne problematikken har økt den senere tiden, uten at han kan si hvor mange som er sluppet fri.