KRISTIANSAND: — Hun gjorde det for å løse opp stemningen, og taklet det så fint, ler en av passasjerene, Karen Jacobsen, og roser flyvertinnen for å ha tatt mikrofonen i egne hender da turbulensen røynet på som verst.

Jacobsen var en av passasjerene ombord i SAS-flyet som fikk en noe humpete tur akkompagnert av storbandmusikk da det skulle gå inn for landing ved Kjevik i Kristiansand fredag ettermiddag.

Sang "Fly me to the moon"

For i stedet for den dørgende stillheten som bruker å sive på når turbulensen er som verst i et fly, grep flyvertinnen fatt i mikrofonen og dro til med Frank Sinatras " Fly me to the moon" over høyttaleranlegget. Reaksjonen lot ikke vente på seg.

— Det ble full begeistring i kabinen. Folk lo og slappet av. Gjett om resten av turen gikk bra, med smilende mennesker i alle setene, sier en glad Karen Jacobsen til fvn.no.

"Come fly with me"

For flyvertinne Yvonne Mari Thomassen (28), er det ikke første gang hun bruker flyets høyttaleranlegg til å synge karaoke.

— Jeg pleier å synge for passasjerene når det er turbulens, forsinkelser, eller ved høytider. Sist 17. mai sang jeg "Ja, vi elsker" på flyturen fra Bergen til Kristiansund, forteller Thomassen.

På fredag syntes hun det passet best med å synge "Fly me to the moon", da hun så at passasjerene klorte seg fast til setet.

— Sangen er relevant; den handler jo om å fly. Jeg synes den er søt og romantisk, dessuten har jeg alltid hatt en drøm om å dra til månen, ler flyvertinnen, som forøvrig bare flyr rundt på Vestlandet.

Hun synes det er koselig at så mange passasjerer setter pris på syngingen hennes, men selv drømmer hun ikke om å bli noe syngedame.

— Jeg har gått to år på skuespillerlinjen, så det er vel egentlig helst skuespiller-yrket jeg kunne tenkt meg. Men jeg liker jo også å fly da, forteller hun.

Like etterpå begynner Thomassen å synge "Come fly with me" til fvn.no, og legger til at SAS ikke har det beste høyttaleranlegget.

- Beundringsverdig

Karen Jacobsen beundrer flyvertinnen for å takle situasjonen ombord ved å synge hele sangen fra A til Å. Og låtvalget falt tydeligvis i smak hos passasjerene, som fikk noe annet å tenke på enn det tette skylaget som gjorde turen trøblete og ubehagelig.

— Vi var aldri redde, eller noe, men turbulensen var veldig ubehagelig, og dette fikk oss til å tenke på noe annet, sier Jacobsen til fvn.no.

Seniorrådgiver i SAS Braathens, Knut Løvstuhagen, roser også flyvertinnens syngende intiativ:

— Vi synes hun har håndtert sangen på en fin måte og fikk roet passasjerene.

Selv om syngingen virket beroligende, tror han ikke at synging vil bli en del av pensum i flyskrekk-kursene.

— I denne gitte situasjonen var det riktig av henne å synge, men det er ikke slik at vi krever at flyvertinnene skal synge, sier han.

Gir honnør

Den utradisjonelle avslappingsmetoden tok brodden av ubehaget for mange av passasjerene. Jacobsen gir all honnør til den tøffe flyvertinnen som hun synes viste både fantasi og en god porsjon frimodighet i situasjonen.

— Kanskje noen og enhver av oss burde bli litt mer som henne og slippe oss løs litt oftere, sier Jacobsen og påpeker at humør og humor er viktig i hverdagen:

  • Tenk hvor lite det er som skal til for å piffe opp stemningen!