Oslo: Som spesialutsending for FNs organ for hiv— og aidsbekjempelse, UNAIDS, har kronprinsesse Mette-Marit reist verden rundt.

Nå retter hun oppmerksomheten mot Norge.

– Også i Norge opplever vi stor kunnskapsmangel, og stigmatisering, kanskje som en følge av dette, sier kronprinsessen ifølge Dagbladet til bladet Positiv.

Våger ikke fortelle

Generalsekretær Laila Thiis Stang i HivNorge er glad for kronprinsessens arbeid.

– Hun bidrar med dyp innsikt og forståelse til å dempe noe av stigmatiseringen, sier Thiis Stang til Dagbladet.

Mette-Marit forteller at hun snakker med hiv-positive i Norge som ikke ønsker å fortelle om diagnosen til familie og venner.

– Da tenker jeg at vi har en jobb å gjøre i Norge også, sier kronprinsessen.

Hun er også bekymret for at folk ikke våger å teste seg:

– Om folk ikke vil teste seg fordi de ikke får behandling og omsorg dersom de tester positivt, vil vi aldri få kontroll på situasjonen, sier hun ifølge hjemmesiden til HivNorge, som gir ut bladet Positiv.

Tung nok å bære

Mette-Marit sier til bladet at hun har rettet sitt UNAIDS-engasjement mot feminiseringen av epidemien de siste årene, på arbeid rettet mot unge og bekjempelse av stigmatisering.

Nå er det viktig å ufarliggjøre sykdommen i Norge, mener hun:

– Naturligvis ikke med risikoatferd som resultat, men for at det rett og slett skal bli lettere å leve med og snakke om sykdommen. Den er tung nok å bære for de berørte om ikke fordommer skal forsterke problemene, sier kronprinsessen.

Spesialrådgiver på hiv/aids i Kirkens Nødhjelp Anne Marie Helland sier til Dagbladet at mange smittede i Norge ikke våger å stå fram fordi de føler skam.

Det er i dag diagnostisert 3.263 hiv-positive i Norge.

Det aktuelle nummeret av bladet Positiv kommer ut 27. november.