Tanzania: — Nå har jeg nettopp hatt et møte med Bill Clinton, og signert en avtale om 140 millioner kroner i norsk støtte til Clinton-stiftelsens arbeid for bekjempelse av hiv og aids, sier politisk rådgiver i Utenriksdepartementet, Torbjørn Urfjell (SV), på telefon fra Tanzania.

De 140 millionene går til et aidsfond over en periode på fire år, og skal særlig brukes til å forhindre smitteoverføring fra mor til barn i Malawi og Tanzania, og mellom sprøytebrukere i Kina og Ukraina.

- Fresk Clinton.

Urfjell og Clinton møtte hverandre søndag ettermiddag på den norske ambassaden i Tanzania. Urfjell beskriver den tidligere presidenten som inkluderende og energisk.

— Det var mye liv i ham. Han var fresk, snarere enn frisk, og veldig inkluderende, sier den tidligere kristiansandspolitikeren til Fædrelandsvennen.

  • Hva sa Clinton til deg?

— Han sa at han hadde veldig stor sans for samarbeidet med Norge fordi vi har de samme visjonene og målene i aidskampen, sier Urfjell.

Roser Norge

— Avtalen som norske myndigheter og min stiftelse i dag har undertegnet vil bidra til å forhindre at titusener av barn i Tanzania og Malawi vil bli smittet av hiv. Det vil bidra til at utsatte aids-pasienter i Kina og Ukraina får livreddende behandling, og til å gjenoppbygge helsevesenet i Liberia som er ødelagt etter 15 års borgerkrig, uttaler Clinton. og roser Norge for støtten.

— Jeg vil gi ros til det norske folkets engasjement for å hjelpe mennesker som er dårligere stilt i verden til et bedre liv, sier Clinton i en pressemelding.

SV-politikeren Urfjell tror nettopp Clinton som tidligere president har påvirkningskraft overfor politiske ledere.

— Det merket jeg selv i dag, hvordan Clinton med sin måte å være på får folk til å skjønne hvor viktig kampen mot hiv og aids er. Stiftelsen hans tør også gå inn på områder som er kontroversielle, sier Urfjell.

Norge samarbeider allerede med Clinton-stiftelsen om å oppnå rimeligere priser og bedre tilgang på aidsmedisiner. Det har gitt resultater. Prisen på slike medisiner er redusert til rundt en tidel av det de var i fattige land.

Ingen Bush-linje

— At Norge har en annen aidspolitikk enn Bush, er ingen hemmelighet. Norges linje i aidspolitikken går ut på å bekjempe stigmatisering av aidssyke, mens Bush-administrasjonens linje går på å fremme avholdenhet, sier Urfjell.