MANDAL: — Vi har ikke behov for disse nye reglene i vår skjærgård. Dagens aktsomhetsregler bør være nok. I tillegg har vi jo de gjeldende fartsbegrensningene på skiltede plasser, sier politiførstebetjent Lasse Pedersen til avisen.

Syv av åtte kystkommuner i Vest-Agder vil innføre felles fartsgrense til sjøs på fem knop nærmere enn 50 meter fra land. Lyngdal er den eneste kommunen som ikke ønsker ikke å slutte seg til fartsbegrensningen, av hensyn til trålere og lastefartøy som skal inn og ut av Rosfjorden.

Reglene ligger nå til høring i seks uker. Deretter skal saken behandles av Kystverket.

Politiførstebetjent Pedersen har patruljert i skjærgården med politibåten siden 1986. Han tror mannskapet om bord på båten blir nødt til å vise stor romslighet på å bedømme om båter suser forbi 50 meter fra land eller ei.

— Mitt inntrykk er at folk på sjøen kjører greit. De aller fleste avpasser farten etter forholdene. For oss i politiet er det viktig fortsatt å være på sjøen i høysesongen midt på sommeren og vise vår tilstedeværelse, sier Pedersen til Lindesnes Avis.

Havnefogd Jonny Oluf Hansen er imidlertid positiv til de nye reglene. Han mener dette vil gjøre ferdselen på sjøen enklere.

— Vi mottar mange søknader fra folk ute i skjærgården om skilting og redusert fart på forskjellige plasser. Skulle dette blitt gjort i mange forskjellige sund og små havner ville det blitt et omfattende arbeid. Nå kan vi sette opp noen få skilt på sentrale plasser, i tillegg til vanlig annonsering og informering til alle som ferdes på sjøen, der det står enkelt og greit at det er kun lov å kjøre fem knop nærmere enn 50 meter fra land. Dette er til og med politimester Bjørn Hareide en av pådriverne bak, sier Jonny Oluf Hansen.