LYNGDAL: Noen timer etter at den 17,5 kilometer lange nye veitraseen i går var tatt i bruk, rigget politiet seg til med laserapparat, samtidig som en sivil tjenestebil målte gjennomsnittsfarten til biler inne i tunnelene.

Etter en liten halvtime ble en ung mannlig bilist på vei til Flekkefjord fratatt førerkortet. Farten hans ble målt til 117 kilometer i timen i 80-sonen. Fartskontrollen ble gjort øst for Vatland tunnel. Fordi hans kvinnelige passasjer ikke hadde førerkort, fikk han dispensasjon til å kjøre bilen fram til bestemmelsesstedet.

Mannen var bare én kilometer i timen fra å beholde lappen. Hadde han blitt målt til 116 km/t hadde han sluppet unna med en kraftig bot.

To mc-førere tatt

— Men på grunn av politiets sikkerhetsmarginer og at speedometeret ofte viser for mye, er jeg sikker på at det stod over 120 km/t på speedometeret hans, sier politiførstebetjent Hans Gregers Aarenes.

Blant de fire som fikk forelegg eller fartsbot, var en 16 år gammel motorsyklist. Han må ut med 3600 kroner, det samme som en annen motorsyklist som kom inn på nye E 39 fra fylkesvei 551. Etter bare 200 meter på den nye veien ble han vinket til side av Utrykningspolitiet (UP).

— Dette var en kjedelig ekstraregning, var alt han ville si til Fædrelandsvennen etter å ha fått forelegget for å ha kjørt i 97 kilometer i timen i 80-sonen.

To bilister må belage seg på å betale 2600 kroner for å ha kjørt i henholdsvis 93 og 94 km/t. Sistnevnte ble tatt av den sivile tjenestebilen som målte gjennomsnittsfart.

- Innbyr til fart

UP avsluttet kontrollen etter et par timer.

— Vi kuttet kontrollen da vi så at 90 prosent kjørte sakte fram og tilbake bare for å se den nye veien, sier Aarenes.

Ledelsen i UP har imidlertid bestemt seg for å ha mange og hyppige fartskontroller på nye E 39 over Kvinesheia i tiden framover. Også fotobokser kan bli satt opp.

— Kontrollene bør så fort som mulig suppleres med fotobokser inne i de flere kilometer lange tunnelene, sier politiførstebetjent Aarenes.

Han frykter hastighetene kan bli høye på den nye veistrekningen.

— Veien innbyr til fart, sier han.

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete åpnet E39 mellom Lyngdal og Flekkefjord klokken 12 onsdag. Like etter startet trafikken i vestgående retning. Reisetiden mellom Kristiansand og Stavanger er dermed forkortet med 20 minutter fra og med i dag.

Hva mener du? Er nye E 39 en farlig strekning? Skriv din mening nedenfor.