Boken bygger på hans egen gransking av historisk kildemateriale, sier Brown.Den eneste som har hjulpet ham med å grave fram materialet, er hans kone Blythe, sa den amerikanske forfatteren i byretten i London mandag. Historikerne Michael Baigent og Richard Leigh anklager Brown for å ha stjålet deres materiale.

– Jeg forstår det slik at de mener jeg har «kapret og utnyttet» deres materiale. Dette er simpelthen usant. Jeg er sjokkert over reaksjonen deres. Dessuten skjønner jeg den egentlig ikke, framholdt suksessforfatteren fra vitneboksen i Londons High Court.

Millionselgere

«Da Vinci-koden» er solgt i 40 millioner eksemplarer verden over. Baigent og Leighs dokumentartiske «Hellig blod, hellig gral» hadde solgt i rundt to millioner da plagiatstriden brøt ut i 2004. Brown sier han har lest «Hellig blod, hellig gral» som «en av mange bøker».

Disse bøkene har gitt ham bakgrunnsmateriale til historien om at Jesus fikk barn med Maria Magdalena. Den såkalte blodlinjen etter dem skal ha blitt bevart gjennom det franske merovingerdynastiet og tempelridderne.

Domstolen i London skal forsøke å ta stilling til om man kan kreve patent på eller opphavsrett til en påstand som har røtter langt tilbake i historien. Disse røttene går helt tilbake til de såkalte apokryfe evangeliene, som ikke ble tatt med i Det nye testamente.

«To av mange»

– Michael Baigent og Richard Leigh er bare to av mange forfattere som har skrevet bøker der blodlinjen inngår i fortellingen. Og jeg gjorde meg umak med å nevne dem som de to som brakte teorien fram for allmennhetens oppmerksomhet, sa Dan Brown mandag.

Hvis High Court gir Baigent og Leigh medhold, kan forlaget Random House bli nødt til å ta «Da Vinci-koden» ut av salg. En slik kjennelse kan også stanse den britiske premieren på en stjernespekket filmversjon av historien.

Rettssaken om plagiatbeskyldningene er imidlertid langt fra over ved domstolen i London. Og mens den fortsetter, stiger salgstallene for både «Da Vinci-koden» og «Hellig blod, hellig gral» jevnt og trutt.