EVJE: — Jeg stod utenfor og hengte opp klær på snora, da jeg plutselig hørte gjøken gol oppi trærne her. Jeg kokla likesågodt litt tilbake, og da kom den flygende mot meg. Den trodde kanskje jeg var en ho-gjøk eller noe! flirer 71-åringen.

Flae valgte å trekke seg tilbake og tilbringe nasjonaldagen i ro og fred på hytta ved Bjørnekroa på Evje. Fuglekvitter og rent bekkevann er noe hun setter mye mer pris på enn støyende byliv og store folkemengder. Fugler er hun godt vant med fra hyttelivet, men å få nærkontakt med en såpass selskapssyk gjøk har hun aldri opplevd før.

— Den snudde ganske fort da den så det var ei gammel kjerring som stod her og ikke en fremtidig make, sier Flae til fvn.no.

Hann-gjøkens ko-ko er et sikkert tegn på at sommeren er like rundt hjørnet. Gjøken er blant de siste trekkfuglene som kommer til Nord-Norge, og er vanligvis på plass i løpet av de siste ti dagene i mai. Om den er lett å høre, er ikke gjøken like lett å se, og den sitter ofte godt skjult i trærne, heter det på nettsidene til Trekkfugler i nord.