KRISTIANSAND: Nå har han gjennom sin advokat Knut Henning Larsen påklaget vedtaket til Riksadvokaten.

— Verken min klient eller hans far finner seg i at dette feies under teppet av politiet. Det er slik de opplever det. De er opprørt, og synes det er utrolig at saken er blitt henlagt, sier advokat Larsen til fvn.no.

Kan gjøres om

Påkjørselen skjedde da politibetjenten med en sivil politibil tok opp jakten på 21-åringen langs promenaden på vestsiden av Otra i september. Politimannen, som jobber ved forebyggende avdeling ved Kristiansand politistasjon, kjørte i sykkelen bakfra, slik at syklisten ble kastet flere meter bortover betonghellene.

21-åringen ble ikke alvorlig skadet i påkjørselen, men fikk skrubbsår over stort sett hele kroppen. Forrige uke fortalte mannen til fvn.no at han fortsatt opplever hendelsen som traumatisk.

— Jeg klarte ikke å komme meg på beina etterpå, og måtte slutte på skolen. Jeg tenker ofte tilbake på hva som kunne skjedd dersom jeg hadde havnet i vannet eller i en av stolpene som stod der, fortalte han.

Syklisten anmeldte påkjørselen til Spesialenheten for politisaker kort tid etter hendelsen. Forrige uke fikk han beskjed om at saken var henlagt på grunn av manglende bevis. Nå blir det opp til Riksadvokaten om vedtaket skal gjøres om.

Riksadvokaten kan gi politibetjenten forelegg, eller innstille på at det tas ut tiltale.

— Jeg mener bildene av sykkelen taler for seg selv, sier Larsen.

- Bagatellmessige forhold

Jakten startet da politibetjenten oppfattet at syklisten prøvde å stikke fra ham etter å ha solgt narkotika ved Kvadraturen videregående skole. 21-åringen ble i Kristiansand tingrett forrige måned dømt til betinget fengsel i 24 dager, samt en bot på 3000 kroner, for blant annet kjøp og besittelse av narkotika samme dag som påkjørselen skjedde. Ifølge dommen kjøpte han 57 blåvaliumtabletter fra en ukjent person bare få minutter før pågripelsen.

— Dette var en pågripelse for et bagatellmessig forhold. Hadde det vært en grov narkotikaforbrytelse eller seksualforbrytelse, kan man skjønne metoden, men her var det ikke en grov forbrytelse i det hele tatt, sier advokat Knut Henning Larsen, som mener Spesialenheten for politisaker henlegger for mange saker.

I fjor endte kun én av 20 anmeldelser mot politifolk med bøter, siktelser eller tiltaler. Spesialenheten mottok i 2007 nesten 1.400 anmeldelser mot politifolk. 82 av anmeldelsene endte med bøter, siktelse eller tiltale, ifølge NRK. Larsen er bekymret over utviklingen.

— Det er ikke bra hvis allmennheten får inntrykk av at politiet beskytter hverandre. Det utgjør en stor fare for rettssikkerheten, og kan føre til at folk ikke gidder å melde fra til Spesialenheten, sier Larsen.