SIRDAL: — Vi er over gjennomsnittet opptatt av vær og vind her. Men jeg synes det har vært litt mye hysteri rundt dette med klima og CO2, sier Arnstein Jensen, daglig leder i Ålsheia skisenter.

Sesongen i år var så kort at det svir skikkelig på pungen. Skisenteret i øvre del av alpinkommunen fikk 25.000 færre besøkende. Totalt besøkte 39.000 skisenteret. Nå står 17 snøkanoner på lager rundt alpinanlegget. Snø eller ikke, Ålsheia skal ha hvit vinter.

— Vi kan legge snø i hele anlegget på fire dager. Dessuten tror jeg på en knall vinter. Folk jeg snakker med sier at det blir mye snø, det ser de på rognebærtrærne. Snøen kommer 15. oktober, sier han med sikkerhet i stemmen.

Det er ikke til å legge skjul på at klima er viktig i Sirdal. De fleste arbeidsplassene er basert på snø.

— Vi har 5-6 skitrekk i øvre Sirdal, så det er klart snø er viktig. Folk kjøper ikke hytte her for å plukke blåbær og multer.

VARMEPUMPER

Ordfører Thor Jørgen Tjørhom (Sp) satser på å bli gjenvalgt som ordfører. Han mener kommunen tar miljø på alvor.

— Vi har gitt støtte til varmepumper i to år, og Sirdal har flest varmepumper i forhold til innbyggere i landet, forteller ordføreren.

Men han tror ikke Sirdal vil lide veldig på grunn av klimaendringer.

— Forskning tilsier at temperaturen kan stige 3-4 grader de neste hundre årene. Det er ikke så veldig dramatisk, mener Tjørhom.

Likevel går han inn for å få ned utslippene av klimagasser.

  • Alle kommunene må gå inn for å redusere utslippene. Vi kan stagnere denne utviklingen, og det må vi ta på alvor, sier Tjørhom.

BEKYMRET

Johnny Wiig har jobbet mange år i reiselivsnæringen. Nå er han altmuligmann på Ålsheia skisenter.

— Jeg er bekymret for snøen. De som ikke er det, lurer seg selv. Hvis du er litt bekymret, kan du forberede deg. For eksempel med snøkanoner. Hvis ikke kan alt dette stoppe en dag, sier Wiig og peker rundt seg.

Sven Haugen er nok en sirdøl med nese for været. Han mener temperaturen har steget betydelig de siste 40 årene.

— Spør du meg, kan snittemperaturen om vinteren ha steget med 10-15 grader. Da jeg var ung, hadde vi ofte mer enn 30 minusgrader. Nå er det sjelden under 20 minus i Sirdal, sier Haugen.

Han har ikke noen formening om hvordan årets vinter blir.

— Jeg har ikke sjekket Melkeveien ennå. Vi kaller den egentlig for vinterveien her. Er den klar, blir det mye snø om vinteren, forklarer han.