KRISTIANSAND: — Jeg har ikke gjort det. Har aldri hørt om den banken. Hvor ligger den?

Fædrelandsvennen møtte den 21 år gamle kurderen sent i går ettermiddag, nettopp løslatt etter mer enn et døgn i politiets varetekt.

Siktelsen mot ham var ikke frafalt. Men den var svekket nok til at politiet lot ham gå.

Omgitt av nær familie fortalte Eihem lavmælt om hvordan døgnet hadde vært.

  • Forferdelig. Det er fryktelig å bli siktet for noe alvorlig man ikke har gjort, sier 21-åringen.

Hos politiet

Han forteller om byturen sammen med sin mor fra morgenen av. Om sitt ærend hos nettopp politiet, der han søkte norsk statsborgerskap, og at moren fulgte ham til bussen hjem der han traff en kamerat.

— Når var dette?

  • Omtrent da ranet skulle ha skjedd. Men man sparer jo ikke på bussbilletter, sier Eihem Omar.

Han vil anmelde personen som oppga hans navn, en opplysning som var politiets grunnlag for arrestasjon og grundig ransakelse av leiligheten.

— Fem-seks politifolk kom inn døren ved 16-tiden tirsdag, kneppet håndjern på meg, rev klær ut av skap og hyller, tok med min pc, mobiltelefon og klær og kjørte meg til politihuset, forteller kurderen.

  • Ut på natten satt jeg der på glattcellen og gråt. Jeg tenkte på mange år i fengsel for noe jeg ikke hadde gjort. En politimann hadde nemlig sagt til meg at jeg ville bli fengslet, sier Eihem.

Det ble han altså ikke.

Svekket

Politiets etterforskningsleder, Leif Vagle, sa ved 16-tiden i går at 21-åringen fortsatt er siktet i saken, men at mistanken mot mannen er svekket.

Halvannen time senere kjørte en politipatrulje Eihem hjem.

Mens de ventet, snakket brødrene om 21-åringen.

Om at døgnet har vært det verste i løpet av åtte år i Norge, om hvor vanskelig det har vært for ham å få jobb og om jobbintervjuet hos Shell han ironisk nok skulle ha vært på i går.

— Jeg har prøvd å få jobb i et helt år. Endelig skulle jeg på intervju. Nå er det bare å prøve igjen, sier han selv.

— Politiet skylder vår bror en skikkelig unnskyldning. Vi vurderer også et erstatningskrav, sier eldstemann i søskenflokken på fem.

Advokat

Et par timer før løslatelsen fikk Eihem Omar oppnevnt Sveinung Johnsen som forsvarer.

— Var ikke det lovlig sent?

— En siktet skal ha en forsvarer i løpet av det første døgnet. Han ble tilbudt forsvarer allerede tirsdag kveld, men avslo da, sier Johnsen.

— Er det riktig at politiets eneste holdepunkt mot Omar var at et vitne som så ransmannen maskert oppga hans navn?

— Det kan stemme. Og etter min oppfatning, er det et litt tynt grunnlag å sikte noen for.

Sveinung Johnsen legger til at Omar kan søke erstatning dersom siktelsen frafaller helt. I så fall opererer politiet ut fra faste satser.

— I dag skal jeg gå grundig gjennom politiets materiale for å se om det er grunnlag for å frafalle siktelsen fullstendig. Etter det jeg vet nå, finnes dette grunnlaget allerede, sa advokaten i går kveld.