VENNESLA: De siste dagene har en familie med to voksne og tre barn i alderen ett til syv år oppholdt seg og spilt i Vennesla sentrum.

Dette har fått venndøler til å reagere. I går henviste noen av dem familien til sosialkontoret. Derfra ble de sendt videre til politiet i Vennesla.

Asyl eller sosialhjelp

— De meldte seg her og ville søke asyl. Vi transporterte dem videre til politiet i Kristiansand. Det er de som håndterer slike saker, sier lensmann Ivar Bronebakk.

Jan Vidar Ødegård, seksjonsleder ved utlendingsseksjonen i Agder Politidistrikt, forteller at familiens ønsker hadde endret seg på turen fra Vennesla til Kristiansand.

— Jeg vet ikke om det var språkproblemer eller en misforståelse. Da de kom ned hit, ønsket de sosialhjelp. Men jeg kan ikke se at de har noe grunnlag for å motta dette.

Ugyldig turistvisum

Den rumenske familien hadde pass og kunne identifisere seg. De er i Norge på turistvisum. Men for å få turistvisum, kreves det at man skal ha penger til oppholdet og hjemreisen.

— Hvis de ikke har penger til å reise hjem, vil de få dette «spandert». Og det blir registrert en heftelse, som kommer fram ved en senere innreise. Da vil de bli bortvist, sier Ødegård.

I går ettermiddag hadde ikke politiet ressurser til å gjøre noe med rumenerne. Dermed får de oppholde seg i området i helga.

— Vi tar tak i dette på mandag igjen. I enkelte tilfeller hender det av vi fengsler mannen, mens vi lar kona og barna få gå. Her synes vi ikke det tiltaket er nødvendig. De dukker garantert opp igjen til uka, sier seksjonslederen.