OSLO: — Vi ser nøye på bilder av modeller vi skal bruke på forhånd for å vurdere om de er for tynne eller ikke, sier moteansvarlig i Henne, Lisbeth Guldbrandsen.

Hun kan fortelle at det likevel har hendt at magasinet har sett seg nødt til å droppe bilder eller å booke om til en ny modell.

— Vi har en policy på at modellene vi bruker skal være over 18 år og at de skal se sunne og friske ut, sier Guldbrandsen, og legger til at vurderinger i forhold til om modellene er for tynne eller ikke må gå på skjønn.

— Modeller er som regel slanke, men det er svært viktig for oss at våre modeller verken er for tynne eller ser anorektiske ut, sier Guldbrandsen.

"Feter opp" modellene på data - Jeg har vært med på å manipulere jenter tykkere, med bildebehandling. Det er en kjent sak at man brusher modellene på fotografier. Men vi har måttet gå den andre veien og gjøre modellene fetere. Det sier konstituert redaktør i [mag], Lise Helset. Bladet har en målgruppe fra 18 til 25 år, og leter etter modeller leserne kan identifisere seg med. Både i utseende og alder.

— Vi forsøker så langt det er mulig å få tak i så store modeller vi kan. Det høres brutalt ut, men det vi har å velge mellom hos byråene er ofte ganske tynt. I dobbel forstand, sier Helset.

— Det har hendt at vi har slitt i veldig med å finne en modell vi følte at vi kunne stå inne for, sier redaktøren, som etterlyser flere større modeller.

— Et annet krav vi stiller er at jentene skal være over 18 år. Det er en trend i tiden at modellene skal se veldig unge ut, nærmest som barn. Det er ikke noe vi ønsker å identifisere oss med, sier Helset.

Hun vet at magasinet har et ansvar overfor lesergruppen,

— Ungdom blir utsatt for tynne mennesker så mange steder at jeg tror ikke bladene alene har noen påvirkningskraft. Men det er klart vi er en viktig aktør, og derfor vi tar ansvaret vårt på alvor. Vi er bare ett blad, men vi må jo begynne ett sted, sier [mag]-redaktøren.