AGDER: Deloittes undersøkelse blant 2000 bedriftsledere viser at det er i bransjene transport/kommunikasjon og industri at lederne oftest blir varslet. I disse bransjene er det henholdsvis 44 og 43 prosent av bedriftslederne som oppgir at ansatte har kommet til dem og sagt fra om kritikkverdige forhold. Lavest forekomst av varsling er det innen varehandel, der 35 prosent av lederne oppgir at de har blitt varslet.

— Bra at folk sier ifra - At det er så mange som fire av ti bedriftsledere som oppgir at de har blitt varslet om kritikkverdige forhold kan tolkes på flere måter. I utgangspunktet kan dette virke som et høyt tall, men jeg mener det også ligger en styrke i at varsling skjer i forholdsvis stor grad. Det betyr at vi har en åpen bedriftskultur her i landet, der ansatte og ledelse kan ta opp denne typen problemstillinger. Det er viktig at problematiske forhold ikke ties i hjel, sier Anne Helsingeng, advokat og partner i Deloitte i en pressemelding onsdag.

Nye regler Med virkning fra nyttår fikk arbeidsmiljøloven regler som slår fast hvilke rettigheter de ansatte har for å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten. Nær halvparten av lederne i norske bedrifter sier de kjenner de nye reglene.

— Med tanke på at disse reglene har vært i kraft kun noen få måneder, er det en relativt høy andel bedriftsledere som sier de kjenner de nye reglene, sier Helsingeng.

Det er blant de store bedriftene det er best kjennskap til reglene om varsling. 65 prosent av lederne for bedrifter med mer enn 100 ansatte sier de kjenner reglene. Andelen synker med bedriftsstørrelse og blant virksomheter med under fem ansatte er det 39 prosent som kjenner reglene.

Innfører rutiner Det er i størst grad de store bedriftene og bedrifter innen bygg og anlegg som har innført rutiner for varsling av forhold ansatte mener i strid med loven eller etiske normer. 63 prosent av bedrifter med mer enn 100 ansatte har innført rutinene og halvparten av bedriftene innen bygg og anlegg. Lavest er andelen inne varehandel (36 prosent), tjenesteytende næringer (37 prosent), og industri (38 prosent).