KRISTIANSAND: Det bor 591 gamle til enhver på byens sykehjem. De blir sykere og sykere, de skrives tidligere ut fra sykehus og behandlingskompleksiteten, pleietyngden og behandlingsbehovene bare øker. Legedekningen på sykehjemmene i Kristiansand har derimot stått stille siden før 1995. Den er nå under landsgjennomsnittet, dårligere enn i alle de andre storbyene og veldig langt unna Stortingets nye mål for sykehjemsleger.

Mellom 20 og 30 leger deler 3,1 stillinger (nasjonal standard tilsier 5,6 årsverk).

Hvert av de 13 sykehjemmene i Sørlandets hovedstad har lege noen få timer pr. uke, og disse få timene er igjen ofte delt på flere leger.

I snitt er det snakk om 16 minutter lege til hver pasient hver uke. Og i de minuttene er det innbefattet mye mer enn ren pasientbehandling:

Sykehjemslegen har det totale medisinskfaglige ansvaret på hjemmet, legen styrer behandlingen av hver enkelt pasient, tar tunge etiske beslutninger om å avslutte eller fortsette behandling, samarbeider med pårørende og samarbeider med ledelsen om drift, endringer og forbedringer, blant annet.

ALTFOR MANGE.

Tor Holte er lege ved Ternevig sykehjem én kort dag i uken:

— Vi er altfor mange leger som jobber for små brøker. Kristiansand burde ansatt egne sykehjemsleger, gjerne geriatriske spesialister, i mye større stillinger - slik at vi kunne fått inn bedre kvalitet og kontinuitet i behandlingen.

— Pasienter som er nokså stabile kan det gå veldig mange uker mellom hver gang jeg ser. Sykepleierne må sortere ut de viktigste, sier han.

Holte er også kritisk til utstyrsnivået på sykehjemmene. På Ternevig har han et gammeldags kontor, men ikke noe undersøkelsesrom.

EKG finnes ikke, ei heller utstyr til lungeundersøkelser, underlivsundersøkelser, eller enkle kirurgiske inngrep som å sy sår.

— Jeg minner om at sykehjem i dag er små sykehus, særlig korttidsavdelingene. Det utføres mye mer medisinsk behandling i sykehjem enn for bare få år siden, sier Holte.

  • Det kan ikke fortsette som nå, sier kommuneoverlege Vegard Vige. Han vil ikke snakke om uforsvarlighet, men at kvaliteten er for dårlig.

PLAN.

Vige fikk i forrige uke helse- og sosialstyret med seg på en opptrappingsplan. Fram mot 2011 skal det jobbes for å omtrent doble legedekningen på sykehjemmene. Det skal også utredes å innføre egen legevakt for sykehjem.

— Nå er det slik at de få legetimene deles sånn cirka 60/40 mellom å være til stede på sykehjemmet og å være tilgjengelig på telefon. De dagene legen ikke er disponibel, må vi ringe den vanlige legevakten når eldre trenger hjelp, sier sykepleier Cecilie Rognhaugen på Ternevig.

— Legevakten har ikke personkunnskap om hver enkelt. Mye hadde vært bedre hvis vi fikk færre leger å forholde oss til, sier hun.