JERUSALEM: Det første angrepet var rettet mot et av kontorene til den sekulære Fatah-bevegelsen i Gaza by, der flere medlemmer av al-Aqsa-martyrenes brigader befant seg. Flere kamphelikoptre avfyrte minst tre raketter mot bygningen, og såret den 25 år gamle Hani al-Kayad.

Vennene Yassin Bargut og Nasser Mashud fikk ham inn i en bil for å kjøre ham til sykehus, men også denne ble angrepet og alle de tre ble drept.

Åtte andre palestinere ble såret i angrepet, blant dem fire medlemmer av den palestinske sikkerhetsstyrken som holdt til i huset ved siden av.

Hevn for raketter En talsmann for den israelske hæren opplyste at attentatet var hevn for et rakettangrep mot den israelske kibbutzen Karmia i Negev-ørkenen, der tre israelere, blant dem en sju måneder gammel baby ble lettere såret fredag.

Dette angrepet var det imidlertid Islamsk hellig krig (Jihad) som sto bak, ifølge en kunngjøring for å protestere mot karikaturtegningene av profeten Muhammed.

Jihad sto også bak brenningen av norske og danske flagg i forrige uke, samt angrepet mot EUs kontor i Gaza by.

Jihads bombemaker

Israel innså raskt at angrepet mot Fatah-kontoret rammet andre enn dem som hadde stått bak fredagens rakettangrep.

Søndag kveld gikk israelske fly og helikoptre derfor på nytt på vingene, med kurs for Gazastripen.

Det første målet var en personbil som kom kjørende i en tett trafikkert hovedgate i Gaza by, det andre var en bil i en sidegate 70 meter unna. Jihad bekreftet senere at to av deres medlemmer var blant de drepte.

28 år gamle Adnan Bustan ble regnet som Jihads fremste ekspert på å lage bomber og raketter, mens 31 år gamle Jihad al-Sawafiri hadde ledet flere rakettangrep mot mål i Israel.

Sju ganger så mye

Israelske talsmenn la ikke skjul på hvem som sto bak likvideringen, og advarer mot nye hevnaksjoner.

– Om det ikke blir stille på israelsk side, kommer det til å bli sju ganger så mye bråk på palestinsk side, sier lederen for den israelske hærens sørkommando, generalmajor Yoav Galant til Israels største avis Yediot Aharonot.

– Vi akter å gjøre opp med enhver som er involvert i terror, som skyter mot Israel, som forsøker å gjennomføre terrorangrep eller som planlegger slike, sier Galant.

– Jorden skal brenne

Reaksjonene på palestinsk side lot ikke vente på seg, og både Jihad og andre grupper sverget hevnaksjoner.

– Jorden skal brenne, sa Jihad-talsmannen Abu Dujana.

– Vi har instruert alle våre aktivister på Vestbredden og Gazastripen til å slå til mot fienden. Det fins ingen grenser for vårt svar, supplerte Jihad-lederen Jihad Sawfriri.

Også al-Aqsa-martyrenes brigader lovet gjengjeldelse etter at hundrevis av tilhengere hadde båret de drepte til graven under slagord som «Død over Israel, død over Amerika».

– Alle sionister, både soldater og sivile, vil bli mål for våre angrep, sa talsmannen Abu Qusai.

Neppe tilfeldig

At søndagens israelske angrep kom samtidig med at palestinernes president Mahmoud Abbas besøkte Gazastripen for å holde møter med Hamas om dannelsen av en ny regjering, var neppe tilfeldig.

Islamistene i Hamas har i stor grad latt våpnene hvile det siste året og har heller ikke deltatt i voldelige demonstrasjoner i forbindelse med striden om Muhammed-karikaturene.

Hamas-lederen Ismail Haniya understreker imidlertid palestinernes rett til selvforsvar.

– Folket har rett til å forsvare seg, stilt overfor slike handlinger fra okkupantenes side, sa Haniya.

I forrige måned vant Hamas valget på ny palestinsk nasjonalforsamling, til hissige protester fra Israel som mente at de burde nektes å delta. At omverdenen nå synes å åpne døren på gløtt for Hamas, bekymrer Israel sterkt.

Lar seg ikke lokke

Ingenting tyder på at Hamas lar seg lokke av de israelske angrepene til å bryte sin selvpålagte våpenhvile. Mandag morgen reiste Hanya og andre Hamas-ledere til Kairo for å møte bevegelsens politiske eksilleder Khaled Meshal.

Meshal understreket nylig i et intervju med tyske Der Spiegel at Hamas aksepterer Oslo-avtalene som de tidligere har vært motstandere av.

– De avtaler som tidligere er undertegnet, ser vi på som etablerte fakta. Vi akter å være pragmatiske, men uten å ofre det palestinske folks rettigheter, sier Meshal.