KRISTIANSAND: Kjuttaviga og Dyreparken kan igjen falle til ro. Ranet av sukkerspinnbua var ei stor skrøne. Politimester Bastian kan igjen banke i bordet: Det har aldri vært ran i Dyreparken.

En 17 år gammel gutt og hans 16 år gamle kamerat blir nå siktet for å ha fingert ran for å stjele 9757 kroner fra sukkerspinnsalget.

En tredje mistenkt person er ennå ikke identifisert.

— Vi er svært tilfreds med at politiet har prioritert saken. De får mye pes for ikke gjøre nok, men vi vil berømme dem for særdeles godt arbeid i denne saken, sier administrerende direktør Per Arnstein Aamot.

Storaksjon og legehjelp

På utspekulert vis skrek sommervikaren ut om at han var slått ned og ranet av to ukjente menn like etter stengetid sankthansaften 23. juni.

Dyreparken svarte med å gi ham støtte, legehjelp og profesjonell oppfølging etter det som ble omtalt som et brutalt ran utført av to kraftige karer på 20-22 år.

Politiet satte i gang en storaksjon i Kjuttaviga og lette etter ranerne i flere timer, uten resultat.

Og nå forstår politiet hvorfor. Bastian klarte forresten aldri å ordne opp i saken, som må sies å være en liten ripe i lakken, selv om det er en viss avstand fra Kjuttaviga til Kardemomme by.

Gjennombruddet fant sted helt inne i Oslo. På det tomme pengeskrinet fant Kripos fingeravtrykkene til en 16 år gammel gutt fra Kristiansand, med flere dommer for vinningskriminalitet bak seg. Denne viste seg også å være en god kamerat av ransofferet, og da kunne politiet legge sammen to og to. Begge ble brakt inn og tilståelsene kom tirsdag.

Et slag i ansiktet

Da 17-åringen stengte sukkerspinnbua ved 19-tiden møtte han sine to kamerater utenfor. De gikk i skjul bak noen trær, og pengene ble gitt til «ranerne».

Så mottok 17-åringen et durabelig slag i ansiktet for å understreke alvoret.

«Ranerne» forsvant, og 17-åringen slo alarm. Dagen etter møttes de og fordelte pengene - 5757 kroner fra salget samt 4000 kroner i vekslepenger.

— Pengene har de brukt opp, sier politiførstebetjent Einar Skarpeid ved Randesund politistasjon.

Han er særdeles fornøyd med å bringe roen tilbake i opplevelsesmaskinen, med over 600 unge og mindreårige sommervikarer.

— For tryggheten til de ansatte var det viktig å få avklart saken, sier Skarpeid.

Onsdag ettermiddag var saken ferdig etterforsket, og ble oversendt politijurist for vurdering av tiltale.