Mandal: — Gut. Det er bra. Landskapet er vakkert, og det er ikke så langt hjemmefra, sier Wilhelm Klinger (58) fra Hamburg.

Han er på Tregde for fjerde gang, etter tidligere å ha prøvd både Sandefjord og Utsira.

Nå skal han ut og jakte torsk og lange med Sabine Völker (44), men etter tre dager er det foreløpig blitt lite i fryseren.

— Vi har ikke fylt den nei, vi har foreløpig ikke fisket mer enn vi spiser selv, sier de.

De betaler 11.500 kroner til sammen for fergebillett, hytte og båtleie ei uke på Tregde.

— Det er dyrt, men det er verdt det, sier Wilhelm.

Ekte helårsdrift.

Fædrelandsvennen har avslørt hvordan utbyggere i Kristiansand oppfører hyttebyer på næringsregulerte tomter i strandsonen under dekke av å drive næring og være helårs turistanlegg - uten å være det.

Tregde feriesenter AS har stålkontroll på de fleste hyttene.

  • Her har vi evigvarende enerett til all næringsvirksomhet, sier Sven Arne Thuestad, styreleder, administrerende direktør og daglig leder av suksessbedriften på Tregde.

Tregde Marina er målestokken alle vil etterlikne.

— Vi var tidlig ute, ja, og jeg føler at vi har åpnet for kreti og pleti andre steder, uten at det drives næring, sier han.

På Tregde må hytteierne melde sine hytteplaner innen 31. oktober, ellers kan de miste bruksretten til hytta året etter.

— Vi samarbeider med store europeisk turoperatører, og vi må vite hvor mange senger vi har, sier Thuestad, som håper at all booking snart er automatisert.

Thuestad mener kommunene selv må sette klare betingelser for opprettelse av driftsselskaper, fremlegging av forretningsplan samt følge med at det foregår reell næring på området.

— Vi vurderte selv å gå inn i Skudeviga og på Flekkerøya, men utbyggerne var ikke interessert i skikkelig næringsdrift. De var først og fremst opptatt av å bygge ut, sier Thuestad.

- Hva vi lever av.

Han advarer likevel mot panikkreaksjoner.

— Det må ikke bli slutt på bygging i strandsonen. Det er jo det vi lever av på Sørlandet! smeller det fra Thuestad.

Alle de 90 hyttene og leilighetene er seksjonert og solgt. De er delt inn i fem sameier ut i fra når de ble oppført.

Det første sto der da Thuestad og kolleger kjøpte anlegget i 1997. Der er det ikke utleieplikt. Senere har utleieplikten blitt hardere, og i det femte sameiet har eieren kun krav på hytta tre uker per kvartal - til sammen tolv uker i året.

— Vi har tre typer eiere. Noen investerer og synes hytta blir for lite leid ut. Andre bruker hytta noen uker om sommeren, og all utleie er pluss i boka deres. Så har vi noen som tror de kan bruke hytta som ei vanlig hytte og ikke har skjønt helt hva vi driver med{hellip} det kan være litt trøblete, sier Thuesen.

Med totalt 600 sengeplasser, er det litt av et renn, med både støy og fiskelukt om sommeren, som kanskje ikke egner seg for den som vil hvile ut på hytta hele sommeren.

Fornøyd.

Enhetsleder Sveinung Haaland i teknisk er fornøyd med driften på Tregde.

— Ja, vi opplever at de driver etter reguleringsbestemmelse, og har en organisasjon som tar tak i næringsvirksomheten.

Kommunen har ikke kontrollert virksomheten, men Haaland sier de jobber sammen om planer og har hatt flere møter samt at alle som passerer kan se at det er stor aktivitet der ute.