Skriv din mening nederst i saken.

OSLO: På sitt møte torsdag overrasket Kirkerådets leder Nils-Tore Andersen med å støtte et vedtak som anbefaler at Kirkemøtet skal forlate vedtakene fra 1995 og 1997 om at homofile samboende i partnerskap ikke kan ha vigslede stillinger i kirken.

Andersen har tidligere uttalt seg imot kompromissløsninger, men torsdag sa han at behovet for samlende løsninger er stort. Anbefalingen ble vedtatt med 11 mot 4 stemmer. Mindretallet ønsket å videreføre vedtakene fra 1995/1997, og at man skulle fortsette å utrede spørsmålet.

Kirkemøtet samles for å avgjøre spørsmålet i november.

– Kirken blør – Kompromiss er ikke alltid løsningen, men Kirken blør på grunn av spliden i dette spørsmålet. En utsettelse vil bare holde det åpne såret åpent og sperre for Kirkens arbeid, sa Nils-Tore Andersen på torsdagens møte.

Han er kjent som motstander av homofile prester, og han understreket også at han ikke går på akkord med sin overbevisning i denne saken.

– Hvis Kirkemøtet vedtar å utsette saken, kan vi komme i en situasjon der flertallet av landets biskoper trosser vedtaket i Kirkens øverste organ. Det vil være skadelige for det videre samarbeidet, sa han.

Biskop Olav Skjevesland var blant dem som ønsket å beholde den nåværende ordningen. Både bispekollegiet og Lærenemnda, som har uttalt seg om saken, er delt omtrent på midten.

Skjevesland mener at flertallets vedtak ikke er godt nok gjennomtenkt og frykter at en ny praksis kan bli en stor belastning på det kirkelige fellesskapet.

Både ja og nei Anbefalingen fra Kirkerådet betyr at man gir adgang til både å ansette homofile prester og til å la være å ansette dem.

Kirkerådet anbefaler Kirkemøtet å slå fast at det også er en «kirkelig begrunnelse for ikke å ordinere, vigsle, ansette eller gi tjenestebrev til homofilt samboende dersom biskop eller ansettelsesorgan vurderer at dette ikke er i tråd med Kirkens lære og formål, eller av hensyn til menighetene».

På denne måten vil man sikre at biskoper og bispedømmeråd fortsatt kan avgjøre om de vil akseptere homofile ansatte eller ikke.

– Strukket oss langt – Vi har vært villig til å gå langt for å få til et kompromiss, sier forkjemperen for de homofile kirkeansatte, Arne Grønningsæter, til NTB.

Han understreket at han har arbeidet hardt for å få til samlende løsninger.

– Hadde jeg ikke jobbet for det, hadde jeg kommet med helt andre forslag, slår han fast.

Selv om han mener at de homofile ikke har oppnådd sine primære mål, sier Grønningsæter at man på Kirkemøtet i november har mulighet til å oppheve en veldig vond situasjon der noen blir stemplet om B-medlemmer i Kirken.