KRISTIANSAND: — Jeg trenger en pustepause og derfor benytter jeg meg av etterlønnsordningen, forklarer Skisland.

Han bekrefter at han kunne begynt i direktørjobben i Start rett etter at han går av som ordfører, hvis han hadde villet.

— Ja, jeg er ærlig på det. I samarbeid med Start velger jeg å vente med å begynne i ny jobb. Dette passer Start også, siden jeg nå kan begynne i forbindelse med nytt regnskapsår, sier han.

Skisland har sin siste dag som ordfører 10. oktober. Som kompensasjon for at folkevalgte ikke opptjener feriepenger får han da en måneds etterlønn. Men i tillegg velger han å ta ut seks til sju ukers etterlønn til.

Sterke reaksjoner

I Ap og SV er reaksjonene sterke på at ordføreren velger å ta ut etterlønn fra kommunen når han faktisk har en ny jobb å gå til.

— Poenget med etterlønn er å sikre avtroppende ordførere som ikke har en jobb å gå til, sier tillitsvalgt i Fagforbundet og andrekandidat for Ap til bystyret, Trond Blattmann.

Han mener Skisland kan ha brutt regelverket. I hvert fall mener han intensjonen i reglene er brutt:

— Enten har man en jobb, eller så har man ikke. Skisland har jobb å gå til - og da skal han ikke ha etterlønn. Regler skal følges, enten man heter Jan Oddvar eller Per i Heia, sier Blattmann.

Samvittighet

SVs Harald Hageland reagerer også på Skislands etterlønn, og sier det er fem ukers normalferie for folk i dette landet.

— Skisland har jo allerede hatt sommerferie. At han må ha en uke å komme seg på når han går av, forstår jeg. Men ti!, uttaler Hageland.

SV vil ikke formelt ta opp saken i kommunale fora, for Hageland tror Skisland formelt har adgang til å gjøre det han gjør.

— Men jeg vil henstille Skisland om å bruke sin samvittighet. Han kan jo ta ut etterlønn i forhold til den, sier Hageland, som ikke liker signaleffekten.

Han viser til at vanlige arbeidsfolk ikke nyter godt av slike ordninger når de er slitne.

- Timer nok

Skisland selv sier han har god samvittighet:

— Direktørene i kommunen opparbeider rett til én måneds lønnet studiepermisjon i året. Etter fire år med nesten døgnkontinuerlig innsats, har jeg ikke problemer med dette. Jeg tror jeg har mer enn timer nok, hvis det er et poeng, sier han.

— Jeg har mye å ta igjen, blant annet skal jeg pusse opp i huset. Det har jeg forsømt de siste fire årene, sier Skisland.