KRISTIANSAND: I god tid for å rekke ferja til Hirtshals har et kobbel med britiske campingvogner og lastebiler stilt seg opp i ferjekøen. På lasteplanet til en av bilene ligger det fullt av arbeidsredskaper og trillebårer.

— Ja, vi har tatt noen småjobber her og der, men vi er på ferie. There's good fishing opportunities in Norway, lad, sier mannen i lastebilen karslig. Han er i 30-årene og heter Andy. Ihvertfall nå.

Belegningsstein , sier han med britisk aksent, så hjemmevant, at ordet har glidd inn i vokabularet for godt.

- Vi er proffe

Men nå reiser han sammen med ett av arbeidslagene ut av landet. Han forteller at de jobber både i Stavanger, på Sørlandet og i Vestfold.

— Reiser dere fordi politi og skattemyndigheter har kontrollert dere?

— Nei, folk som deg skriver at vi gjør en dårlig jobb. Folk har lest løgn i avisene, sier trillebårturisten bryskt. Flere av de andre arbeiderne rister misbilligende på hodet.

— Men vi er proffe, grynter han, og lurer på om journalisten ikke har bedre ting å foreta seg. For to minutter siden var han turist. Nå er han proff.

Søppel

Ved utsiktsplassen over KMV-Dokka er det tippet et velvoksent lass med ødelagt belegningsstein. På flere " tippsteder" i Kristiansand ligger søppel igjen, sammen med britiske travblader, britiske sigarettpakker, nøttesjokolade og ansjonsbokser.

Andre steder i tilknytning til kaia er det dumpet pukk, grus og oppbrutt asfalt de siste dagene. Naboer sier de har sett små lastebiler på kveldstid, og henvender seg opprørte til avisa.

— Ingen seriøse arbeidsfolk gjør slikt, sier en leser.

Politiet får en rekke henvendelser fra privatpersoner angående de britiske steinleggerne.

— De fleste klagene vi får, går på at de er veldig pågående, både når de skal selge tjenestene og ha betalt, sier Arne Arnesen, operasjonsleder ved Agder politidistrikt.

Politiet holder britene under skarp oppsikt, men vil gjerne ha tips publikum.