Frykter nedleggelser: Leder i Private barnehagers landsforbund, Linda D. Øygarden, frykter at barnehager må legge ned dersom det blir vanskeligere å søke dispensasjon fra utdanningskravet. Foto: Private barnehagers landsforbund

AGDER : Forbundsleder frykter at barnehager må legge ned.Tall fra SSB viser at 129 personer jobbet som førskolelærere I Agder uten å ha utdanning i fjor. Dispensasjonsordningen har ført til debatt rundt kvaliteten i barnehagene.

— Ordningen med dispensasjon er håpløs. Den svekker kvaliteten, og er blitt en sovepute for barnehageeiere. De må jakte mer på kompetanse, sier Arild Stokkan-Grande (Ap), stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag som er bosatt i Søgne.

Sammen med partifeller i familie- og kulturkomiteen vil han innføre en maksgrense for dispensasjon på tre år, og fjerne muligheten til å søke om varig dispensasjon etter fem år.

– Ved å skjerpe kravene, presser vi barnehageledelsen til å sørge for utdanning til sine ansatte, sier Stokkan-Grande.

Frykter nedleggelser: Leder i Private barnehagers landsforbund, Linda D. Øygarden, frykter at barnehager må legge ned dersom det blir vanskeligere å søke dispensasjon fra utdanningskravet. Foto: Private barnehagers landsforbund

– Kan bli kriseLeder i Private barnehagers landsforbund, Linda D. Øygarden, mener derimot at innskjerpingen ikke løser noen problemer.

– Dette kan tvert imot føre til krise i barnehagesektoren. Vi risikerer at barnehager må stenge etter tre år, fordi de ikke har tilgang på førskolelærere, sier Øygarden som eier Soria Moria-barnehagene i Arendal.

Hun mener regjeringen heller må ta ansvar for at det finnes nok førskolelærere.

– De må først og fremst sørge for økonomisk likeverdig behandling, bedre lønn og arbeidsvilkår, samt legge til rette for rekruttering til utdanningen, sier Øygarden.

Hun reagerer sterkt på at Stokkan-Grande beskriver dispensasjonsordningen som sovepute.

– Det er rett og slett tull. Alle barnehageeiere jeg kjenner jobber kontinuerlig med å skaffe fagkompetanse. De som ansettes på dispensasjon lønnes som en førskolelærer, så her er det ingenting å vinne økonomisk. Steder som ligger langt fra en utdanningsinstitusjon og pressområder har spesielt liten tilgang på pedagoger, sier Øygarden.

– På hugget

Stokkan-Grande tror ikke barnehager må legge ned.

– Om det søkes om lengre dispensasjon enn tre år, setter vi krav til tydelig dokumentasjon på at de ansatte er i utdanning. I tillegg må barnehageledelsen dokumentere at de driver målrettet søking, og at de har en plan for hvordan de skal rekruttere kvalifiserte søkere. Hvis de ikke klarer å legge fram slik dokumentasjon, bør de tenke seg om, sier han.

Stortingsrepresentanten forstår at det kan virke vanskelig for barnehagene å innfri slike krav, men han mener det er feil at det ikke eksisterer nok folk med kompetanse.

– Mange tusen utdannede førskolelærere jobber med andre ting. Barnehageeiere må være mer på hugget når det gjelder rekruttering. Det er jo for eksempel ikke uvanlig i privat sektor at man gjør avtaler med studenter om jobb etter endt utdanning. Man må også rekruttere på et bredere nivå, og ha fokus på å få flere menn. Jeg tror det har noe med lønn å gjøre, og vi må nok innse at den må opp, sier Stokkan-Grande.

Innskjerpingen av utdanningskravet er ett av flere kvalitetshevende tiltak i en stortingsmelding som behandles i Stortinget på nyåret.

De siste årene har Kristiansand kommune innvilget et betydelig antall dispensasjoner for utdanningskravet. For barnehageåret 2010/2011 ble det gitt 29 dispensasjoner, og i 2011/2012 28 dispensasjoner.

– Strengere krav løser ikke mangel

Eieren av 18 barnehager på Sørlandet tror ikke strengere utdanningskrav gir flere førskolelærere. Han ønsker høyere lønn og flere studieplasser.

– Kravene som presenteres av Stokkan-Grande praktiseres allerede i dag. Vi dokumenterer opp og ned og i mente når vi søker dispensasjon, og er virkelig på hugget når det gjelder rekruttering. Vi driver aktive vervekampanjer til stillinger, og sørger for etter— og videreutdanning til ansatte. Likevel er det vanskelig å få tak i nok førskolelærere, sier Hans Jacob Sundby, eier av Læringsverkstedet AS som har 18 barnehager på Sørlandet.

I høst har han fått innvilget dispensasjon fra utdanningskravet for to av barnehagene i Kristiansand: Læringsverkstedet avdeling Grim og Sørlandsparken barnehage.

– Jeg tror alle barnehageeiere jobber hardt for å få førskolelærere, fordi dispensasjoner gir negative konsekvenser på tre felt: Ingen økonomisk gevinst, man taper omdømme og man har tross alt en ufaglært i stillingen, sier Sundby.

Han ber politikerne jobbe for høyere tarifflønn og flere studieplasser.

– Noen av førskolelærerne som ikke jobber i barnehage hadde nok kommet tilbake dersom lønningene var høyere. Vi tilbyr utdanning til alle ansatte på dispensasjon, men det er for få studieplasser, sier Sundby.