Det er øyas egen skriveglade sønn, Steinar Kristiansen, som har samlet, notert, fotografert og redigert en reise gjennom den 6,6 kvadratkilometer store øyas fortid og nåtid.

Dermed vet vi at 78 prosent av beboerne mellom 30 og 49 år er gift (høyest andel i Kristiansand), at 46,59 prosent av dem stemte KrF ved siste valg, at 1875 var gullåret for loser (26), at en skiløype kalles Kjærlighetsstien og at gjennomsnittstemperaturen i juli i år lå på 15,4 grader, hvilket var 0,2 over normalen.

foto
Steinar Kristiansen Foto: odd inge uleberg

I den mangfoldige boka nevnes også at John Quincy Adams stakk innom i 1809, altså 16 år før han ble USAs sjette president. Roald Amundsen var der også, vel hundre år senere, for å hente hunder som ble med til Sydpolen.I dag er godt og vel 3200 innom omtrent daglig.

I alle fall bor de på øya, som har spor etter folk fra år 3300 f.Kr.

— Her skapes historie hver eneste dag, og nye mennesker formes til deltakere i et samfunn litt utenom det vanlige, skriver forfatteren i forordet.

Til Nært legger han til at boka er godt mottatt, og at den kan være utgangspunkt for bøker om flere bydeler i Kristiansand.