KRISTIANSAND: — Hva er alternativet. Folk må på do - uansett, sa Mette Gundersen (Ap) mot slutten av den timelange debatten.

Nær tjue bystyrerepresentanter tok ordet da tiggerbrakka skulle vedtas. Frontene var steile. På den ene siden stod Høyre og Frp som foreslo å si blankt nei til sanitæranlegg for tiggere.

Se hele tiggerdebatten øverst i saken!

— De pengene tiggerne får i koppen går til menn i dress som kjører rundt og plasserer dem. Hvis vi vedtar et sanitæranlegg for tiggere her i byen skaper vi muligheten for å etablere et nytt Christiania, her i byen, sa Odd Nordmo (H).

Han fikk følge av Frps gruppeleder Tor S. Utsogn.

— Et etnisk segregert toalett som dette vil utvilsomt være et trekkplaster for tiggere. Vi vet at rumenske mannfolk sitter i biler og holder kontroll med tiggerne sine, sa Utsogn.

gundersen_K1P7060.jpg

Dag Vige (V) har vært den fremste forkjemperen for å få satt opp et sanitæranlegg for tiggere. Han appellerte til menneskeverdet da politikerne skulle avgi sin stemme.— Ingen kommer til Kristiansand for å gå på do, sa Dag Vige. Og fortsatte:

— Menneskeverd er grunnleggende i denne debatten. De som kommer hit har rett på sanitæranlegg.

Etter en times debatt gikk bystyret til avstemning over det omstridte sanitæranlegget.

28 stemte for etablering av et sanitæranlegg, 25 stemte mot. Dermed gikk Kristiansand bystyre inn for å bruke 300 000 kroner på etablering av en brakke med dusj og toalett for tiggerne. Forutsetningen for dette er at frivillige organisasjoner påtar seg forpliktelsene med drift, vedlikehold og oppfølging av bruken av brakka.

I tillegg stemte et flertall i bystyret for KrFs forslag om å se om politivedtektene i Kristiansand skal endres, slik at EØS borgere som ikke er i arbeid kan sendes ut av landet etter tre måneder.

Se hele tiggerdebatten øverst i saken!