LINDESNES: I 2005 søkte Alf og kona Norhild (65) om å bygge hus på en nyervervet tomt et steinkast fra boligen de har i dag. Ekteparet ønsket å bo på ett plan.

— Jeg visste om en mulig gravhaug da jeg kjøpte tomten, men trodde den var langt nok unna til at jeg likevel kunne bygge hus der, vedgår Idland. Han har bodd på Gahremoen siden 1972. ## Langt unna

Idland kan ikke forstå Riksantikvaren sitt syn på tomten. Avstanden til nærmeste gravhaug er over 90 meter, anslår Idland, med furuskog i mellom.

— At det nye huset skulle stoppes på grunn av dem hadde jeg ikke drømt om. Og hvordan kan et lite sørlandshus være skjemmende for gravhauger på den avstanden?

Etter å ha fått klagene avvist først av Riksantikvaren og siden Miljøverndepartementet, har Idland sendt saken til Sivilombudsmannen. Derfra er han lovet svar i august.

Forskjellige konklusjoner

Fylkeskonservator Frans-Arne Stylegar mente i 2007 at tiltaket på Gahre ikke var skjemmende etter kulturminneloven. Det var fordi gravhaugene var uklart markert og lite synlige. Dessuten var den aktuelle delen av gravfeltet allerede nedbygd, påpekte Stylegar den gang overfor Riksantikvaren. Men de to etatene falt ned på forskjellige konklusjoner.