LILLESAND: — Hvis dette hadde skjedd et annet sted i strandsonen, kan jeg ikke begripe at vi ikke hadde reagert. Uansett hva årsaken måtte være, så måtte det her være søknadsplikt. Dette viser at det er aksept for å grave først og spørre siden, sa en sterkt kritisk Nils M. Justvik (SV) fra talerstolen til bystyret onsdag.

Rådmann i Lillesand, Jan Henning Windegaard.

Rådmann Jan Henning Windegaard var satt til side under diskusjonen.

Ekstra brygge

Fædrelandsvennen avslørte 3. juli at Lillesand-rådmann Jan Henning Windegaard har anlagt brygge ved Fjeldalselva uten å søke om tillatelse.

I løpet av våren fikk rådmannen steinlagt omtrent 15 meter av elvebredden nedenfor eiendommen sin på Fjeldalstranda.

Det ble også laget tre mindre brygger i naturstein langs elva. Tidligere lå det én trebrygge ved eiendommen. Denne ble revet og erstattet med steinbrygger. Arbeidet skjedde uten at det var søkt om dispensasjon.— At ikke da spørsmålet kommer opp, hvis vi snakker om strandsonen i Lillesand kommune? Rådmannen er ingen novise i denne kommunen, han har fulgt denne kommunen i minst ti år. Om det ikke ringer en klokke da, begriper jeg ingenting, sa Justvik.

E-post

Bystyret fikk onsdag fremlagt e-postutvekslingen rådmannen har hatt med Lillesand kommune i sakens anledning.

"Vi opplever at veien - vår private vei mellom fylkesvei 420 og hovedhuset - siger ut i elven/bekken, tiltak må treffes for å unngå ytterligere forverring av situasjonen. (...) Ber om en vurdering av hvorvidt tiltaket er søknadspliktig. Har ikke vedlagt ytterligere dokumentasjon da jeg vet du kjenner eiendommen."

E-posten ble sendt 16. mai 2012. Rivingen av den ene brygga, som rådmannen selv oppdaget var bygget for mye, ble imidlertid satt i gang og stoppet igjen i april, på grunn av ørretens gyteperiode.

Lillesandspolitikerne diskuterte saken i kveld. Her med Nils M. Justvik på talerstolen. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

— Det er noe underlig i denne mailen fra rådmannen. Det er feil tid brukt gjennomgående. Han skriver vi opplever og tiltak må treffes . Men dette arbeidet var da allerede gjort! Og det var gjort mer enn man trengte, så dette undrer meg meget. Budskapet som går ut er: Grav først, søk siden, fortsatte Justvik.Rådmannen fikk i svar at dette var å oppfatte som normalt vedlikehold av vei og ikke søknadspliktig.

Settekommune

28. juli ble søknad om rammetillatelse for anleggsarbeider fremmet for kommune. Lillesanad har overlatt til Birkenes kommune å ta stilling til saken, av hensyn til habilitetsproblematikken.

— Dette tiltaket ER omsøkt. Det er søkt til Birkenes kommune, påpekte ordfører Arne Thomassen (H) etter Justviks tordentale.

— Dette er en kinkig og uheldig sak slik den er kommet ut. Vi får avvente saksbehandling i Birkenes, så blir det vel der sagt noe om den var søknadspliktig eller ikke, sa Arbeiderpartiets Leif Vagle.

Rådmannen ville ikke kommentere Justviks innlegg.

— Nei, takk. Det spiller ingen rolle hva jeg sier likevel, sier Windegaard.