VENNESLA: Det melder Vennesla Tidende.

Det har i lang tid vært konflikt mellom Setesdalsbanens venneforening og Vest-Agder-museet som driver Setesdalsbanen.

Venneforeningen føler seg frosset ut på sidelinjen, mens Vest-Agder-museet mener de frivillige krever for mye makt.

Konflikten toppet seg i forrige uke da stiftelsen som eier banen vedtok å fortsette samarbeidet med Vest-Agder-museet mot venneforeningens vilje.Vedtaket ble fattet med fire mot tre stemmer. De tre som stemte mot tilhører venneforeningen. Det er denne frivillige gjengen som i praksis sørger for at toget holdes i drift gjennom sommeren.

— Fra vår side er alt klart til å ha drift på banen i sommer, men når vi ikke har de frivillige med oss, så stopper det opp. Vi kan ikke beordre dem som stiller opp på dugnad, sier avdelingsleder Trygve Johansen i Vest-Agder-museet, til Fædrelandsvennen.

Driftsbestyreren ved Setesdalsbanen har også sagt opp. Uten denne stillingen tillater ikke jernbaneloven at driften fortsetter. Bestyrerens oppsigelsestid går ut i slutten av juni, etter det er det ikke mulig å kjøre toget.

— Resultatet er at banen blir stående ubrukt og at det ender opp som et statisk kulturminne, sier Johansen.Det er foreløpig uklart hvilket tilbud turistene vil få i sommer. Ifølge Johansen er det sannsynlig at folk kan komme å se på togsettet på stasjonen og at det kan bli guiding.

— Det er litt tidlig å si, men ettersom det er brukt offentlige midler så blir det trolig et tilbud. Men det blir uansett bare en dårlig erstatning, sier Johansen.

Leder av venneforeningen, Anne Bergit Jørgensen, mener det uansett ikke hadde vært mulig å kjøre toget i sommer.

— Hvis det går noe galt med togsettet i juli, vil det etter det jeg kjenner til, ikke være folk til å reparere det, sier Jørgensen.

Hun sier hun hadde håpet til det siste at man skulle fått til drift i 2012. — Jeg har hele tiden trodd vi skulle få til å kjøre i sommer, men forutså ikke at stiftelsen kom til å gå inn for fortsatt samarbeid med Vest-Agder-museet på de premissene som forelå, sier Jørgensen.

Turistsjef i Vennesla, Aslak Wegge, mener togstansen er et stort tap for Vennesla.

– Det er jo Setesdalsbanen som er den store attraksjonen vi har her i Vennesla. Det er klart at det er veldig trist for bygda hvis ikke toget går. Egentlig er det trist for hele Sørlandet, i og med at det er en av de store attraksjonene i Agder. Det er jo en av de mest besøkte stedene for turister. Skal det bli sånn at det ikke går tog, så er det veldig kjedelig både for oss, og for hele regionen, sier Wegge til Vennesla Tidende.