KRISTIANSAND: 11. desember 2011 hadde det kommet inn 975.574 kroner i julegryta i Markens. Samme dato i år er tallet kun 828.442 kroner.

— Egentlig ligger vi veldig bra an, med tanke på at vi begynte mye senere i år enn i fjor. Vi begynner alltid første søndag i advent. I fjor var det 27. november. I år var datoen 2. desember, noe som gir oss nesten en uke mindre til å samle inn penger på, sier major Gunnar Eide i Frelsesarmeen.

Dersom gavmildheten fortsetter i samme tempo som i fjor kan det dermed bli første gang på seks år at det ikke settes ny rekord.

— Det blir interessant å se hvordan det blir til slutt. Erfaringsmessig gir de som vil gi før jul, så jeg tror ikke den sene adventstarten vil bety så mye til slutt, sier Eide.

JULEKULDE: Tor Johansson tusler mot hovedkvarteret etter å ha gjennomført siste vakt ved julegryta tirsdag. For første gang på seks år ligger det an til at rekorden fra året før blir stående. Foto: Erlend Olsbu

Kulda uten betydning

De siste dagers sprengkulde tror han ikke har hatt noen betydning.

— Det er jo kaldt å stå der, men været har jo vært fint. Mye regn de første dagene førte til at vi egentlig fikk en veldig dårlig start i fjor, sier Eide.

At det er kjølig i Markens kan Tor Johansson skrive under på. Klokka sju tirsdag kveld pakket han sammen etter å ha gjennomført siste vakt.

— Jeg har bare stått her en time, men når det er åtte minus ute er det nok til å bli rimelig frossen, sier Johansson.

Mest i landet

I år som i fjor og forfjor har Netthandelen bidratt med 500.000 kroner i julegryta. Denne og flere andre større gaver har gjort sitt til at julegryta i Markens er den klart mest innbringende i Norge. I fjor havnet det totalt 2,7 millioner kroner i gryta, mens det til sammenlikning kun kom 200.000 i gryta som står i Sørlandsparken.

Frelsesarmeen setter hvert år ut rundt 150 julegryter over hele landet. I 2011 kom det inn over 26 millioner kroner til armeens arbeid for de som sliter mest.