VENNESLA: "Herregod for en ordfører vi har".

Torhild Bransdal er så velsignet ujålete, jordnær ogfolkelig at her har bygda virkelig er flaggskip for fulle seil. Som innflytterforstår jeg utmerket at hun sitter like trygt i ordførerstolen, der hun harsittet siden forrige årtusen, som Alex Ferguson sitter trygt som manager iManchester United.

Da Torhild klappet Mette-Marit vennskapelig på overarmeninne i Kulturhuset forstod øyeblikkelig at duoen måtte ha funnet tonen. Du"klasker ikke til" en kongelig sånn uten videre...

Det så ut som paret passet hverandre som hånd i hanske, saltog pepper eller ketchup og sennep. Dessuten matchet de i antrekk! Var du innomstylist, Torhild?

Begge stilte i svart – dog var det noe mørkeblått i skjørtet som Mette-Marithadde trukket over strømpebuksene(tights?). For det var ikke stillongs selv omdet var "føre for ullisser". Med ti kalde og drag i lufta i bygda vardet bikkjekaldt.Her er det ikke bare Petter Nordthug som må få beskjed om åkle seg etter forholdene. Det er barnelærdom å holde seg varm i begge ender ogpå midten.

Torhild satset på flatbunnet sko, mens Marit stilte i lavestøvletter, men med hæler høye som golfkøller. Det var dristig fottøy og detvar tideler før kronprinsessen entret Kulturhuset med en baklengs salto. Menhun tok seg mesterlig inn. Nedslaget var fjellstøtt.

PÅ TIDE DU KOM!

At det var noe stort som skulle foregå i bygda var det ikketvil om. Intet måtte heller klikke. Det var muligens derfor flaggheisingenutenfor herredshuset foregitt en times tid før flaggreglenes bestemmelservinterstid. Patruljerende politifolk med ørepropper i gågata før butikkeneåpnet viste med all tydelighet at dette ikke var hvilken som helst tirsdag. Detvar da også det første kongelige besøket på 57 år.

Opp gjennom årene har jeg sett en del koryfeer ønske folk atdet ypperste sjikt velkommen. De har vært stive som ispinnene fra Hennig Olsen.Derfor var jeg spent på hvordan vår primadonna, ville te seg da hun ønsketkronprinsessen velkommen til 4700 Vennesla.

Ville hun legge om stilen? Ville hun bli preget av stundensalvor?

For det er glassklart – du ønsker ikke representanter frakongehuset velkommen uten å få sommerfugler i magen. Det blir noe helt annetenn å hilse på kassadamen på Coop. I slike sammenhenger er det lett å bli"høyttravende" eller "byensk" som de sier her oppe.

Bekymringene mine var grunnløse.

Torhild var seg sjøl (og det holder i kassevis). Hun varlike naturlig som hun skulle kommet ut fra hvilket som helst fjøs i Hægelandfor å hilse på sjåføren fra meieriet. Men bevares det var ikke snakk om å misteverdighet overfor den mest celebre gjest bygda har hatt siden kronprins Olavvar en snarvisitt innom Hunsfos Fabrikker. Akkurat det besøket husker ikkeTorhild, født i 1956. Hun var da minus ett år!

Det var muligens derfor hun knallet til allerede i ingressen i velkomsttalen(uten manus):

— Jeg syntes det var på tide at Kronprinsessen kom hit!

Neida, Torhild går ikke rundt grauten.

Da hun presenterte Jannicke Usterud og Ingunn Abrahamsen somskulle stå for dagens kulturelle innslag innrømmet hun glatt:

— Jeg har glemt hva sangen heter!

Andre hadde med kongelige tilhørere behendig manøvrert segunna en slik innrømmelse, men ikke Torhild.

Usterud og Abrahamsen landet til tjue i stil med sinfremførelse av "My grown up – Christmas List". Det satt jeg pris på,spesielt etter at jentene på lederplass i lokalavisen Vennesla Tidene fikk etunødig spark for gal dialekt:

"Vi mener vår kommune burde by på mer enn to kommunaltansatte kulturarbeidere, som ikke er roteekte venndøler engang."

En smule smålig av lokalavisen– det mener i alle fall en somikke er "rotekte venndøl", men føler at integreringen har gåttutmerket.

Kronprinsessens ferd gjennom gågata tilFrivillighetssentralen ble en parademarsj – den reneste triumfferden. Det varlike folksomt som da Ikea åpnet dørene. Dermed fikk kronprinsessen heller ikkemed seg alle juletilbudene – som:

— nille, kubbelys til 10 kroner, Fixy klær, ytterjakkerminus 30 prosent eller fra Libris – Hypnotisøren av Lars Keppler til 99.kroner.

Større presseoppbud har det aldri vært i bygda, ogKronprinsessen satt da også tid til pressekonferanse. Det kom ikke spørsmål omVennesla. Alle ville ha svar på Mette-Marits surrogati-tur til India.

Journalister er en merkelig rase.

Men uten å ha noen som helst dekning for påstanden vil nokMette-Marit huske besøket i Vennesla – i alle fall møtet med Torhild Brandsdal.

For Torhild er en ordfører ikke det går tolv av på dusinet.

Og for oss som bor i bygda var det et kongelig besøk tilseks på terningen.