KRISTIANSAND: — Jeg synes fargen er deprimerende, uten at jeg er inne i den store depresjonen akkurat nå, sier Rasmus J. Tallaksen til Fædrelandsvennen.

Fra takterrassen til leiligheten i Markensgate viser 73-åringen fram gavlveggen han nå klager sin nød over. Og det ikke helt uten grunn:

På den godkjente søknaden var nemlig hele denne fasaden vist i samme farge, det vil si sinkplater med en lysere gråtone.

Krever at de maler om

— Før kunne jeg se Baneheia herfra. Jeg bor i Kvadraturen, og må finne meg i at det bygges i høyden. Men det er ikke greit å få tillatelse til én farge, og så gjøre noe annet, mener den kjente kjøpmannen, som nå har overlatt damekonfeksjonsforretningen til datteren.

Tallaksen og en annen nabo har anmodet plan- og bygningsetaten om bistand.

— Arkitekten sier det er en fin farge, det er jo bullshit. Helst bør veggen dekkes av sinkplater, slik de fikk tillatelse til. Ellers må det males om med lysere farge, krever mannen som har bodd i tredjeetasjen de siste 12 årene.

SETT FRA GÅGATA: Fargenyansen i omstridte M30, det tidligere Sønnik-hjørnet, er slett ikke vanskelig å få øye på fra Markens. Foto: Tore Andr Baardsen

Etter befaring på stedet har kommunen tilskrevet entreprenøren. I brevet heter det at fasadefargen på gavlveggen og baksiden er endret, noe som er søknadspliktig. Etaten varsler dessuten at det kan bli gitt pålegg om retting.Saksbehandler vil ikke drøfte fargen i avisen, men sier de neppe rekker å avgjøre saken på denne siden av jul. De har bedt entreprenør finne en minnelig løsning med naboer, uten at dette har lykkes.

— Strid om farger er noe som av og til dukker opp. Vi mennesker er så forskjellig konstruert, Olsen og Nilsen har ulik oppfatning, konstaterer Morten Østerud.

- Bestilte lys farge

Ivar Mjåland eier Markensgate 30, eller M30 som det gamle Sønnik-hjørnet er døpt, sammen med Jon Bjørgum, Kurt Mosvold og Steinar Bruskeland. Han bekrefter at han ble kontaktet av sin mangeårige kjøpmannskollega Tallaksen.

— Jeg tok opp saken internt. Alle kan se at fargen i dag ikke er den samme som ble byggemeldt og bestilt av oss. Denne endringen har skjedd i samarbeid mellom totalentreprenør Skanska og arkitekten, og er ikke initiert av oss, bedyrer Mjåland overfor Fædrelandsvennen.

Eiendomsinvestoren legger ikke skjul på at han gjerne så at veggen var blitt lysere, som planlagt.

— Hvorfor det ble sånn, kan jeg ikke svare på.

- Opp til huseier å velge farge

Entreprenøren hevder overfor kommunen at de ikke har handlet i strid med rammetillatelsen, men har nå søkt fargen godkjent i ettertid.

— Fargevalg er veldig sjelden dokumentert og beskrevet i en rammesøknad. Det er ofte opp til huseier å velge farge på huset selv, så lenge reguleringsplanen ikke legger begrensninger, uttaler prosjektsjef Ole Morten Helland fra Skanska Norge AS til Fædrelandsvennen.

Som en illustrasjon på at mørke fasader er tidsriktig, har han lagt ved bilde av Kildens gavlvegg. Helland legger til at veggen er ment å være midlertidig, inntil resten av kvartalet er fullt utbygd. Men naboene skal ikke ha umiddelbare planer om å bygge i høyden.

Arkitekt Ragnhild Hald, gift med gårdeier Jon Bjørgum, opplyser at hun personlig er fornøyd med gråfargen som har en anelse gult i.

Fargen skulle være en kontrast til sinkkledningen, bidra til å dele opp fasaden og «motvirke at bygget ble unødig ruvende og massivt»

«Det er imidlertid ikke positivt hvis bygget virker deprimerende på naboene, og det beklager jeg på det sterkeste», skriver hun i et notat til kommunen.