KJENT SKIP: Christian IV gikk mellom Kristiansand og Hirtshals i 17 år. Her ved havn i Kristiansand. Foto: Kjartan Bjelland/Arkiv

DANMARK: Det nederlandske shipping-selskapet C-bed har overtatt danskeferja Christian IV, som i 17 år frekventerte mellom Kristiansand havn og Hirtshals. C-bed har gjort skipet om til et flytende hotell, en geskjeft selskapet har spesialisert seg på.

I Kattegat

Etter en periode som ferje i Irland under navnet "MV Julia", går den gamle danskebåten nå under navnet "MS Wind Perfection". Skipet er chartret ut til Danmarks største vindmøllepark, som er under oppbygging i Kattegat, mellom Djursland og øya Anholt.

Det er det danske selskapet Siemens Wind Power som bygger vindmølleparken, og i stedet for å fly servicearbeidere ut fra fastlandet daglig til arbeidet på vindmølleparken til havs, er hotellskipet leid inn.

Michael Rix, daglig leder ved C-bed, sier til Fædrelandsvennen at skipet nå er operasjonell utenfor Anholt

— Det er litt usikkert hvor lenge skipet vil bli brukt der, men minst et halvt år fram i tid, sier han.

Skipet ankom Anholt i slutten av november. Vindparken skal inneholde 111 turbiner, som skal stå for en produksjon av 400 megawatt. Byggeperioden strekker seg ut 2013.

Hotellskip

Skipshotellet inneholder 150 kabiner med toalett, internett, tv og seng på minimum 90 cm. Selve skipet har som alle respektive hotell en restaurant, en lounge med biljardbord, et spillerom, treningssenter, konferansesal og til og med en egen kino.

Avgangene og ankomstene til Christian IV var i 17 år et fast innslag i Kristiansand havn, frem til avløseren Superspeed kom i 2008. Deretter gikk "quarten" i rute mellom Helsingfors og St Petersburg. I omkring halvannet år, fra mars 2010, gikk den gamle Hirtshals-traveren Christian IV under sitt nye navn "MV Julia" i rute mellom Swansea i Wales og Cork i Irland.