ARENDAL: Det var 1. juledag at eieren av treskøyta la ut på tur fra Tromøysund utenfor Arendal sentrum. I sundet hadde det imidlertid frosset til.

Isen lagde fort skader i skroget på båten slik at den tok inn vann, skriver Agderposten.

— Vi ble oppringt av eieren som fortalte at han hadde seilt ut med sin 49 fots treskøyte. Han hadde imidlertid møtt på is og fikk skader i baugen slik at båten tok inn mye vann, forteller skipper Magnar Opdal på redningskøyta Inge Steensland til Fædrelandsvennen.

Kjørte båten inn i fjæra

For å unngå at båten sank, hadde båteieren manøvrert båten inn i fjæresteinene.

Der ble den liggende inntil Opdal og mannskapet kom til stedet.

— Vi startet umiddelbart å assistere trebåten med lenser. Men på 1. juledag var det ikke enkelt å skaffe kran for å få båten på land. Vi måtte derfor nøye oss med å tette skadene helt provisorisk, forteller Opdal.

Smørte på

Redningen ble 17 kilo smør, forteller skipperen.

— Vi hadde én kilo smør i kjøleskapet på redningsskøyta. Resten skaffet eieren til veie. Smør er perfekt for å fuge mindre hull når temperaturen i vannet er så lav som nå. En dykker gikk ned for å inspisere skadene. Han tettet igjen hullene med smør, kryssfinér og litt presenning, sier Opdal.

Båten ligger nå ved kai mens lensepumper tømmer den kontinuerlig for vann. Trolig blir skøyta først tatt opp for reparasjon på torsdag.

Ifølge Opdal var isen blitt omkring 10 centimeter tykk i Tromøysund.

— Så tykk is er ikke noe særlig for trebåter, sier skipperen.